Tarta gruszkowa na słodko z serem ricotta i kardamonem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    200 g
  • cukier puder

    3 łyzki
  • masło

    100 g
  • jajko

    1 szt
  • ekstrakt waniliowy

    1 lyzeczka
  • ser ricotta

    100 g
  • śmietana kremówka

    3 lyzki
  • miód

    1 lyzka
  • gruszki

    3 sztuki
  • Kardamon mielony Prymat

    1 lyzeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski wsypać mąkę, wkroić kawałki masła, wsypać cukier, dodać ekstrakt waniliowy i wbić jajko.
Zagnieść ciasto na gładką masę, ugnieść kulę, owinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkować ciasto na grubość 5 mm i wylepić nim płytką formę do tarty o średnicy 23-24 cm, razem z jej bokami i nakłuć w wielu miejscach.
Ser wymieszać z cukrem i kardamonem, a następnie dodać śmietankę kremową i miód. Kremem wyłożyć spód tarty i rozsmarować cienko na całej powierzchni.
Gruszki, umyć obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki, które układać na kremie tworząć dowolną kompozycję. Róża została uformowana poprzez zwijanie i układanie plasterków gruszki tak jak płatki róż. Od środka, od najmniejszego plasterka. Jeden plasterek przykrywa drugi i tak dookoła aż utworzy się piękna róża.
Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni C na złoto przez 35 minut. Pozostawić w formie do wystygnięcia na ok 20 min.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Lis 12.12.2015 18:12
Z pewnością jest pyszna:)
Klausia 02.12.2013 12:17
oo coś fantastycznego :)
banditka 28.02.2012 08:43
mniam :) na mojej stronce jabłkowa :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat