Przepis i sposób przygotowania na: Tarta gruszkowa na słodko z serem ricotta i kardamonem
Zagnieść ciasto na gładką masę, ugnieść kulę, owinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkować ciasto na grubość 5 mm i wylepić nim płytką formę do tarty o średnicy 23-24 cm, razem z jej bokami i nakłuć w wielu miejscach.
Ser wymieszać z cukrem i kardamonem, a następnie dodać śmietankę kremową i miód. Kremem wyłożyć spód tarty i rozsmarować cienko na całej powierzchni.
Gruszki, umyć obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki, które układać na kremie tworząć dowolną kompozycję. Róża została uformowana poprzez zwijanie i układanie plasterków gruszki tak jak płatki róż. Od środka, od najmniejszego plasterka. Jeden plasterek przykrywa drugi i tak dookoła aż utworzy się piękna róża.
Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni C na złoto przez 35 minut. Pozostawić w formie do wystygnięcia na ok 20 min.