Tarta czekoladowa z wiśniami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto kruche

  • mąka pszenna

    30 dag
  • masło

    20 dag
  • cukier

    10 dag
  • żółtka

    1 sztuka
  • śmietana

    1 łyżka
  • sól

    szczypta

Masa czekoladowa

  • śmietana 30%

    1/2 litra
  • czekolada gorzka

    2 tabliczki
  • serek mascarpone

    25 dag
  • cukier puder

    3-4 łyżki
  • wiśnie w syropie

    1 słoik
  • rum

    1/2 szklanki
  • orzeszki ziemne

    3 łyżki
  • czekolada starta

    do posypania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tarta czekoladowa z wiśniami foto
o miski wsypać mąkę, szczyptę soli, wymieszać z cukrem, dodać pokrojone zimne masło oraz żółtko i śmietanę , zagnieść gładkie ciasto, owinąć folią i włożyć na 20 minut do lodówki,
Krok 2 - Tarta czekoladowa z wiśniami foto
po czym rozwałkować lub wylepić okrągłą formę do tarty ja miałam śr 26 cm.
Krok 3 - Tarta czekoladowa z wiśniami foto
Przykryć pergaminem do pieczenia i wysypać suchą fasolę lub ceramiczne kuleczki to pieczenia tart, wstawić do nagrzanego piekarnika do 180*c, piec 25 minut, na 10 minut przed końcem pieczenia, usunąć ceramiczne kulki i zrumienić ciasto. Po upieczeniu całkowicie wystudzić.
Krok 4 - Tarta czekoladowa z wiśniami foto
Wiśnie osączyć na sicie z syropu, przełożyć do rondelka zalać rumem przykryć odstawić na 3 godziny do lodówki-w tym czasie kilkakrotnie przemieszać.
Ponownie osączyć –(rum zachować, można go zużyć do ponczu do innego ciasta).

Śmietanę kremówkę podgrzać, aby była dobrze ciepła-nie gotować!, dodać połamaną na kawałki czekoladę, odczekać 2-3 minuty i wymieszać łyżką, zostawić do wystudzenia.
Nastepnie dodać serek mascarpone. Całość zmiksować blenderem na gladki mus.
Krok 5 - Tarta czekoladowa z wiśniami foto
Wstawić do lodówki na kilkanaście minut, gdy masa zacznie tężeć wylać na kruchy zimny spód.
Posypać wiśniami i orzeszkami uprażonymi wcześniej na złocisto na suchej patelni. Udekorować wiórkami z czekolady.
Wstawić na kilka godzin do lodówki aby tarta dobrze stężała.
2milutka
Kruche maślane ciasto, masa z gorzkiej czekolady i wiśnie moczone w rumie to propozycja na słodki poczęstunek z okazji dnia Matki. Wyrazisty smak który z pewnością pokochacie. Zdecydowanie warto wypróbować.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (21)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 15.08.2016 21:05
Podoba mi się bardzo
Alex_M 27.05.2016 08:37
świetny deser :)
jola91 26.05.2016 20:56
Wspaniała tarta, na pewno była smaczna ;)
Bernadeta1 26.05.2016 20:18
rewelacja taki deserek
Wacław 26.05.2016 20:15
apetyczny deser ,deser na 5 :-)
Renata9 26.05.2016 20:09
Bardzo smaczna tarta :-)
Wiktoria29 26.05.2016 19:53
bardzo kusząca
mirosława4 26.05.2016 19:53
niebo w gębie :)
ania2610 26.05.2016 19:30
same pyszności i jeszcze tak podane :)
IKrakowianka 26.05.2016 18:59
zdecydowanie moje smaki :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat