Tarta czekoladowa z panna cottą i malinami

Tarta czekoladowa z panna cottą i malinami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    225 g
  • sól

    szczypta
  • kakao

    3 łyżki
  • cukier puder

    50 g
  • cukier wanilinowy

    1 łyżka
  • masło

    140 g
  • jajko

    1
  • woda zimna

    1 łyżka
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2 i 1/2 łyżeczki
  • mleko

    1 i 1/2 szklanki
  • śmietanka kremowa

    1/2 szklanki
  • cukier

    1/3 szklanki
  • cukier wanilinowy

    1
  • laska wanili

  • maliny świeże

    500 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Spód:
Formę na tartę (średnica 25 cm) posmarować masłem. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, kakao, cukier i cukier wanilinowy. Dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło, rozcierać palcami aż powstaną drobne okruchy ciasta, wówczas dodać jajko oraz wodę i krótko ręką połączyć składniki w kulę. Gładką kulę z ciasta rozpłaszczyć na placek, owinąć folią i włożyć do lodówki na około godzinę. W międzyczasie przygotować panna cottę.

Piekarnik nagrzać do 190 stopni.

Panna cotta:
Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach mleka. Do rondelka wlać mleko i śmietankę, dodać cukier, ziarenka laski wanilii i cukier wanilinowy, wymieszać i zagotować. Odstawić z ognia i mieszając całkowicie rozpuścić żelatynę. Szybko ostudzić np. przelać do zimnego naczynia i wstawić je do zimnej wody z lodem, od czasu do czasu zamieszać.

Po upłynięciu godziny ciasto rozwałkować na stolnicy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, dodatkowo podsypanych mąką. Odlepić górny arkusz od ciasta, przenieść je do formy papierem do góry. Odkleić papier i wylepić dno i boki foremki na tartę. Formę wstawić do lodówki na około pół godziny.
Dno podziurkować widelcem. Ciasto (dno i boki) okryć folią aluminiową, na dno wysypać obciążenie np. suchą fasolę (tak aby ciasto nie podnosiło się podczas pieczenia). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez 13 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Na ostudzony spód wylać tężejącą panna cottę. Wstawić do lodówki do stężenia. Gdy masa będzie już prawie stężała, ale jeszcze miękka, ułożyć maliny i wstawić z powrotem do lodówki. Przed podaniem ocieplić tartę w temperaturze pokojowej.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kejti 05.03.2014 21:06
Obłędna tarta :-)
Barbara13 26.02.2014 22:08
obłędne ciacho :)
joanna__s 26.02.2014 17:42
Aż ślinka cieknie.
Małgorzata9 26.02.2014 12:14
super pyszne ciacho
V_kuchareczka 26.02.2014 10:57
znakomita tarta
wwwiolka 26.02.2014 10:03
Przepięknie wygląda.
idealme 26.02.2014 08:27
Wygląda obłędnie!
Róża1 26.02.2014 08:25
wspaniała , palce lizać !!!!!!
norweska20 26.02.2014 08:20
rewelacyjna jest..pycha
Sylwia26 26.02.2014 08:11
ale pyszności

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat