Tarta czekoladowa z bananami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2,5 szklanki
  • masło

    200 g
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • cukier puder

    1-1,5 szklanki
  • olej

    100 ml
  • jajka

    5 szt
  • budyń czekoladowy

    2 szt.
  • banan

    2 szt.
  • czekolada gorzka

    50 g
  • sól

    szczypta
  • cynamon Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Kardamon mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • kakao

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żółtka oddzielamy od białek. Do miski wsypujemy przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia, 1/2 szklanki cukru pudru, żółtka oraz szczyptę soli. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części w proporcji 2:3, zawijamy w folię aluminiową i odkładamy do zamrażarki na co najmniej 30 min.
Po tym czasie wyciągamy większą część ciasta, wałkujemy i wylepiamy dno oraz boki formy do tarty. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 15 min. Ostawiamy do ostygnięcia.
Resztę ciasta rozwałkowujemy i kroimy na paski szerokości ok. 1,5 cm.
Banany obieramy i kroimy w plasterki. Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach lub drobno siekamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę razem z szczyptą soli i 1/2 - 1 szklanką cukru pudru. Ciągle mieszając dodajemy sypkie budynie, a następnie wlewamy cienką strużką olej. Masę wykładamy na podpieczony spód i układamy na niej plasterki bananów. Na wierzch sypiemy startą gorzką czekoladę. Przykrywamy paskami ciasta, tak aby powstała kratka. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 25- 30 min. Studzimy. Mieszamy kakao z cynamonem i kardamonem. Taką mieszanką posypujemy wierzch tarty.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
RenataZ-et 14.11.2016 12:27
bardzo apetyczna
ben-ka 14.11.2016 12:20
Wygląda smacznie.
Patrycja33 14.11.2016 10:36
super smaki:-)
Krzysztof15 14.11.2016 09:29
super wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat