Przepis i sposób przygotowania na: Tarta czekoladowa z bananami
Po tym czasie wyciągamy większą część ciasta, wałkujemy i wylepiamy dno oraz boki formy do tarty. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 15 min. Ostawiamy do ostygnięcia.
Resztę ciasta rozwałkowujemy i kroimy na paski szerokości ok. 1,5 cm.
Banany obieramy i kroimy w plasterki. Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach lub drobno siekamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę razem z szczyptą soli i 1/2 - 1 szklanką cukru pudru. Ciągle mieszając dodajemy sypkie budynie, a następnie wlewamy cienką strużką olej. Masę wykładamy na podpieczony spód i układamy na niej plasterki bananów. Na wierzch sypiemy startą gorzką czekoladę. Przykrywamy paskami ciasta, tak aby powstała kratka. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 25- 30 min. Studzimy. Mieszamy kakao z cynamonem i kardamonem. Taką mieszanką posypujemy wierzch tarty.