Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta czekoladowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 250 g
margaryna 150 g
margaryna do smarowania formy
cukier 100 g
jajko 1 szt.
cukier waniliowy 1 torebka
Nadzienie:
gorzka czekolada 250 g
śmietana 200 ml
masło 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta czekoladowa

Wymieszać stopioną margarynę z cukrami, dodać mąkę i rozrobić ciasto palcami.
Dodać jajko, mieszać i uformować kulę.
Wstawić na 2 godziny do lodówki.
Farsz: stopić posiekaną czekoladę ze śmietaną w kąpieli wodnej.
Ostudzić i dodać masło mieszając, by uzyskać gładką masę.
Przykryć folią i na 2 godziny wstawić do lodówki.
Rozwałkować ciasto piaskowe do 3 mm grubości na stolnicy posypanej mąką, dać do formy posmarowanej margaryną.
Wstawić na 30 minut do lodówki.
Ciasto upiec na biało 35-40 minut w 210°C.
Rozwałkować też farsz, wyłożyć na ostudzonym cieście.
Można posypać kakao bez cukru.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak