Tarta cytrynowa z mleczkiem skondensowanym i bezą

Tarta cytrynowa z mleczkiem skondensowanym i bezą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

U mnie forma serce o wymiarach 23 x 23 cm, spód

  • herbatniki

    200 gram
  • masło

    80 gram

Masa

  • mleko skondensowane

    300 gram
  • sok z cytryny

    100 ml
  • skórka z cytryny

    1 łyżeczka
  • żółtko jajek

    2 sztuki

Beza

  • białko

    2 sztuki
  • cukier

    4 łyżki
  • sok z cytryny

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tarta cytrynowa z mleczkiem skondensowanym i bezą  foto
Przygotować spód.
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, a następnie wklepać w dno formy.
Całość schłodzić w lodówce - przez około 30 minut.
Krok 2 - Tarta cytrynowa z mleczkiem skondensowanym i bezą  foto
Przygotować masę.
W misce umieścić mleko zagęszczone, sok i skórkę z cytryny oraz żółtka.
Całość mieszać do momentu zgęstnienia masy.
(Potrwa to kilka minut.)
Masę przelać na herbatnikowy spód.
Krok 3 - Tarta cytrynowa z mleczkiem skondensowanym i bezą  foto
Przygotować bezę.
Białka ubić na sztywno.
Pod koniec - miksując stopniowo dodawać cukier, a na końcu sok z cytryny.
(Piana powinna być sztywna, lśniąca i nieco miękka.)
Bezę równomiernie rozsmarować na masie cytrynowej.
Krok 4 - Tarta cytrynowa z mleczkiem skondensowanym i bezą  foto
Ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 20 minut w 180 stopniach.
(Posiadam piekarnik gazowy. Beza powinna być zarumieniona.)
Kroić po ostudzeniu.
Ciasto idealnie łączy w sobie słodycz mleka i bezy z kwaskowatą nutą cytryny.. Całość wprost rozpływa się w ustach.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 14.09.2017 21:10
Dobra tarta.
AsiaaK 13.09.2017 22:58
ja poproszę od razu dokładkę :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat