Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta cytrynowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka pszenna 250 g
cukier puder 100 g
masło 200 g
żółtko jajek 2 szt
esencja waniliowa 1-2 krople
sól
masło do formy
cukier puder

MASA

jajko 9 szt
cytryna 4 szt
cukier 375 g
śmietana gęsta 300 ml
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta cytrynowa

Posiekane masło wyrabiac do miękkości, dodac posiekany cukier, szczypte soli i żółtka, wyrabiać aż do uzyskania jednolitej masy. Dodac przesianą mąkę, esencje i szybko zagnieść ciasto, włożyc je na 30 minut do lodówki.
Gotowe ciasto rozwałkować na grubość 1,2 cm, wyłożyć nim spód i boki natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy. Przykryć folią aluminiową, obciążyć ziarnami fasoli i piec przez 10 min w nagrzanym do 180stC piekarniku. Zdjąć folię i ostudzić.
Cytryny umyć, wytrzeć, zetrzeć z nich skórkę, wycisnąć sok i wymieszać go ze startą skórką.
Ubić jajka z cukrem, dodać śmietanę i lekko ubić, połączyć z sokiem cytrynowym i skórką. Wyłożyć mase na podpieczone ciasto.
Piec około 40 minut w 170stC. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak