Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta cukiniowa

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 25 dag
zimne masło 12,5 dag
sól 1 szczypta
Farsz:
cukinia 1 szt
szynka 10 dag
cebula 1 szt
czosnek 2 ząbki
jajko 3 szt
śmiatana 1 szklanka
gałka muszkatołowa do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
tłuszcz do smażenia
woda 3 (lodowata)
żółty ser starty 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta cukiniowa

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy zimne masło, sól i siekamy nożem. Następnie zagniatamy ciasto dodając bardzo zimną wodę. Tak przygotowane ciasto wkładamy na 30-40 min do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, wylepiamy nim ciasto do tarty, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Pieczemy 20 min.
Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Cukinię myjemy i kroimy w plasterki. Warzywa lekko podsmażamy na oleju lub maśle tak by cukinia lekko zmiękła ale nadal była jędrna. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Szynkę kroimy w kostkę. Na upieczone ciasto wykładamy szynkę a na nią podsmażone warzywa. Śmietanę mieszamy z rozmąconymi jajkami i zalewamy warzywa na tarcie. Wierzch posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy w temp. 180 stopni do zrumienienia /ok. 30-40 min./

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak