Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta brokułowa z serkiem topionym

3.0
(20)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto kruche 1 płat
jaja 2 sztuki
brokuł 1 sztuka
ser topiony 150 g
śmietana kremówka 150 g
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta brokułowa z serkiem topionym

Przygotować ciasta kruchego lub użyć gotowego (niesłodzonego!)
300 g mąki
150 g zimnego masła
szczypta soli
1/2-1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
3 łyżki wody

Mąkę przesiać, dodać pokrojone masło, sól, pieprz. Wszystko razem wyrobić.
Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok 30min.
Schłodzone ciasto wyłożyć, rozwałkować dość cienko i włożyć do foremki. Okleić ciastem dno i boki formy, dno ponakłuwać, można przyłożyć czymś cięższym np ziarnami grochu lub specjalnymi kulkami do pieczenia. Zapobiegnie do podnoszeniu się dna ciasta podczas pieczenia.
Piec w temperaturze 180st C aż ciasto nabierze złotego koloru.


BROKUŁOWO – SEROWE NADZIENIE:
Składniki:
2 jaja
różyczki z 1 brokuła
150g serka topionego
1/2 szklanki śmietany kremówki
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Różyczki brokuła zagotować w lekko posolonej i posłodzonej wodzie. Ok 3-4 minuty. Odcedzić.
Ser wymieszać ze śmietaną, przyprawami oraz jajkami. Można delikatnie zmiksować.
Na ciasto wyłożyć różyczki brokułów. Zalać sosem serowym.
Zapiekać przez ok 35 min.
Podawać od razu lub jako przystawkę na zimno.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

V_kuchareczka 21.01.2013 17:42
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak