Tarta brokułowa z serkiem topionym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto kruche

    1 płat
  • jaja

    2 sztuki
  • brokuł

    1 sztuka
  • ser topiony

    150 g
  • śmietana kremówka

    150 g
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotować ciasta kruchego lub użyć gotowego (niesłodzonego!)
300 g mąki
150 g zimnego masła
szczypta soli
1/2-1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
3 łyżki wody

Mąkę przesiać, dodać pokrojone masło, sól, pieprz. Wszystko razem wyrobić.
Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok 30min.
Schłodzone ciasto wyłożyć, rozwałkować dość cienko i włożyć do foremki. Okleić ciastem dno i boki formy, dno ponakłuwać, można przyłożyć czymś cięższym np ziarnami grochu lub specjalnymi kulkami do pieczenia. Zapobiegnie do podnoszeniu się dna ciasta podczas pieczenia.
Piec w temperaturze 180st C aż ciasto nabierze złotego koloru.


BROKUŁOWO – SEROWE NADZIENIE:
Składniki:
2 jaja
różyczki z 1 brokuła
150g serka topionego
1/2 szklanki śmietany kremówki
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Różyczki brokuła zagotować w lekko posolonej i posłodzonej wodzie. Ok 3-4 minuty. Odcedzić.
Ser wymieszać ze śmietaną, przyprawami oraz jajkami. Można delikatnie zmiksować.
Na ciasto wyłożyć różyczki brokułów. Zalać sosem serowym.
Zapiekać przez ok 35 min.
Podawać od razu lub jako przystawkę na zimno.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
V_kuchareczka 21.01.2013 17:42
ciekawy przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat