Tapenada – pasta z oliwek

Tapenada – pasta z oliwek

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na pastę z oliwek

  • oliwki zielone Smak

    85 g
  • oliwki czarne Smak

    65 g
  • karczochy

    120 g
  • kapary całe Smak

    15 g
  • ząbek czosnku

    1 szt
  • natka pietruszki

    2 łyżki
  • sok z cytryny

    1 łyżeczka
  • sól

  • czarny pieprz mielony Prymat

Składniki na grzanki czosnkowe

  • bagietka

    1 szt
  • oliwa

    8 łyżek
  • ząbki czosnku

    2 szt
  • rozmaryn Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie pasty z oliwek:

Oliwki, karczochy serca i kapary odsączamy z zalewy i płuczemy. Umieszczamy w misie robota, dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku oraz sok z cytryny i miksujemy na jednolita masę (ja lubię jak tapenada nie jest zbyt mocno zmiksowana). Dodajemy natkę pietruszki i doprawiamy solą i pieprzem - mieszamy.
Przygotowanie grzanek czosnkowych:

Bagietkę kroimy na kromki. W miseczce mieszamy oliwę z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku i rozmarynem. Każdą kromkę smarujemy niewielką ilością oliwy. Pieczywo wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy aż grzanki się ładnie zarumienią.

Lekko przestudzone grzanki smarujemy tapenadą!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Jolanta40

17.01.2015 23:19
wygląda mega apetycznie

Klausia

09.01.2015 22:02
bardzo ciekawy przepis :)

Ania321

09.01.2015 17:24
wygląda przepysznie :)

cukiereczek

09.01.2015 16:26
ależ to apetycznie wygląda

Alex_M

09.01.2015 15:59
nigdy jej nie jadłam a ostatnio za mną chodzi ;)

Agnieszka-87-25

09.01.2015 15:49
uwielbiam takie

Edith85

09.01.2015 15:14
bardzo lubię takie pasty

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat