Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tania babka drożdżowa z cukrem pudrem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 60 dag
cukier 15 dag
olej 1 łyżka
jajko 2 szt
żółtko jajek 2 szt
mleko 1 szkl
drożdże 3 dag
cukier waniliowy 2 łyżeczki
sól szczypta
cukier puder
tłuszcz do formy
Bułka tarta klasyczna Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Tania babka drożdżowa z cukrem pudrem

Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem, dodać 10 dag mąki i odstawić w ciepłe miejsce. Jajka i żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.
Mąkę wsypać do miski, zrobić w niej dołek, dodać rozczyn oraz utarte jajka i wyrabiać aż połączą się wszystkie składniki. Na końcu dodać oliwę, sól i dalej wyrabiać.
Dobrze wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podrośnie przełożyć je do formy wysmarowanej i wysypanej bułka tartą, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 45 minut.
Po wystudzeniu wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysza75 18.09.2016 10:19
bardzo smaczna babeczka
Motorek 17.09.2016 22:16
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak