Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

,,Tajszczyzna,, po rosole

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pałki kurczaka ugotowane 2 sztuki
makaron ryżowy wstążki 10 dag
Tom Kha Paste 1 łyżka
masło 2 łyżki
rzodkiewka 4 duże sztuki
dynka lub szczypior pokrojone 4 łyżki
sól 1/2 łyżeczki
ogórek 10 bez obierania
Kurkuma mielona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: ,,Tajszczyzna,, po rosole

Kroki postępowania

1
Zagotować wodę z 1/2 łyżeczki soli i kurkumą. Wrzucić makaron ryżowy. Trzymać na gazie 2 minuty. Przykryć i zostawić w garnku na 5 minut.
Krok 1 - ,,Tajszczyzna,, po rosole foto
2
Na patelni rozgrzać masło . Obsmażyć ( do zeszklenia) plastry ogórka. Zdjąć na chwile z patelni
Krok 2 - ,,Tajszczyzna,, po rosole foto
3
Wrzucić pokrojone najpierw w plasterki a potem w paseczki rzodkiewki. Obsmażyć podobnie jak ogórki. Również zdjąć z patelni.
Krok 3 - ,,Tajszczyzna,, po rosole foto
4
Obsmażyć mięso. Włożyć przyprawę Tom Kha Paste. Wymieszać. Wrzucić ogórki i rzodkiewki.
Krok 4 - ,,Tajszczyzna,, po rosole foto
5
Odcedzić makaron.
Podawać posypane pokrojoną dymką.
* może być inne gotowane mięso
**resztę przyprawy można trzymać zamrożoną- ja potem odłamuję tyle ile mi potrzeba jeśli nie zużywam całości
Krok 5 - ,,Tajszczyzna,, po rosole foto
6
Został mi kawałek indyka z rosołu. A z ostatnich zakupów gotowe przyprawy z kuchni tajskiej. Makaron ryżowy zawsze mam w zapasie. Nic więc nie stało na przeszkodzie by zrobić tajskie obiad ,,na skróty". No może nie do końca tajski ale z tymi smaczkami.
Krok 6 - ,,Tajszczyzna,, po rosole foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak