Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tajemnica soczystych kotletów mielonych.

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka wieprzowa 50 dag
szynka wieprzowa 50 dag
bułka namoczona w mleku 1 szt
jajko 1 szt
śmietana 18 proc 2 łyżki
sól
pieprz świeżo zmielony
olej do smażenia
cebula 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Tajemnica soczystych kotletów mielonych.

Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na oleju, ostudzić. Bułkę namoczyć w mleku. Jak będzie miękka wycisnąć, przełożyć na sito i jeszcze wydusić. Mięsa zmielić. Tylko takie kotlety mielone są wspaniałe. Gotowe mielone to nieporozumienie. Dlaczego tak piszę-mam kolegę który przy tym pracuje. Chyba że zmielą mięso przy nas w sklepie. Przełożyć mięso do miski, dodać przesmażoną cebulę, wyciśniętą bułkę ,jajko, śmietanę, przyprawy. Wyrabiać w misce, najlepiej ręką. Formować kulki, rozpłaszczyć i smażyć najlepiej na dobrej teflonowej patelni bez mąki czy też bułki tartej. Ważne żeby smażyć na dobrze rozgrzanym oleju. Ja robię zawsze próbę, smażę malutki kotlecik i smakuję .Zawsze mogę doprawić. Tajemnica soczystości tego kotleta tkwi w dodaniu śmietany.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

6zer
6zer 26.11.2013 10:45
fajnie podane, ciekawy przepis
fotoviderek 26.11.2013 07:32
Pyszne kotlety, a co do mięsa mielonego, masz oczywiście rację :)
Rysia 25.11.2013 23:17
Zawsze mielę sama.O śmietanie nie pomyślałam.
bhb8 25.11.2013 23:00
Zawsze jak kupuję mięso to w sklepie jest przy mnie mielone. Wiem wówczas co kupuję :)
Katarzyna54 25.11.2013 21:42
fajne kotlety, jutro robię
iwi 25.11.2013 21:34
Pyszne kotleciki
Noruas 25.11.2013 21:30
kotleciki zawsze są super ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak