Tahini i orzechy, czyli ciasteczka tureckie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier

    1 szklanka
  • mąka pszenna

    3 szklanka
  • mąka pełnoziarnista

    1/2 szklanka
  • masło

    100 gram
  • olej

    1/2 szklanka
  • esencja waniliowa

    1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • tahini

    1 szklanka
  • orzechy włoskie

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Połącz w misce pastę tahini (1 szklanka), olej rzepakowy, masło (w temperaturze pokojowej) i cukier.

2. Dodaj orzechy włoskie, wanilię i proszek do pieczenia.

3. Zagnieć całość, powoli dosypując mąkę. Ciasto powinno być nieco lepkie. Bardzo ważne jest, aby nie było twarde!

4. Teraz uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego (łatwo nie będzie, ponieważ ciasto może się kruszyć).

5. Połóż kulki na blasze do pieczenia, wyłożonej papierem albo matą silikonową i piecz w piekarniku nagrzanym do 175°C, aż ciastka "popękają" - około 30minut. Jednak wyjmij je z piernika zanim za bardzo się zarumienią.

6. Bardzo delikatnie przełóż ciastka na kratkę, aby mogły ostygnąć.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Margo1 06.08.2013 12:21
z chęcią bym je schrupała
manaika 06.05.2013 13:38
muszę wypróbować!
Agata B 06.05.2013 12:33
ideane do kawusi! :)))
dodi 06.05.2013 11:11
pyszne ciasteczka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat