Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tagliatelle z cukiniowym sosem śmietanowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

makaron tagliatelle 250 gram
szalotka 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
cukinia 1 sztuka (mała)
szynka 6-7 plaserków
pieczarki 6 sztuk
śmietana 30% 200 ml
parmezan starty 1 łyżka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Tagliatelle z cukiniowym sosem śmietanowym


Makaron ugotować al`dente.
Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną drobno szalotkę, którą lekko podsmażyć.
Dodać pokrojone dość grubo pieczarki i pokrojona w paski szynkę.
Oprószyć solą i pieprzem, podsmażyć.
Gdy pieczarki zaczną "puszczać wodę" wsypać startą na grubych oczkach tarki cukinię.
Całość smażyć, aż woda odparuje.
Doprawić solą, pieprzem i drobno posiekanym czosnkiem.
Wlać śmietankę i zagotować, do momentu, aż sos zacznie gęstnieć, nie zapominając o mieszaniu.
Dodać ugotowany makaron, który bardzo dokładnie wymieszać, aby pokrył się sosem.
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu, posypując startym parmezanem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiktoria29 17.04.2015 15:49
uwielbiam makaron w takiej wersji
wwwiolka 16.04.2015 15:10
Bardzo fajny przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak