Tagliatelle w sosie ze świeżych prawdziwków

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Niezwykle popularne danie włoskiej kuchni, które można przygotować w kilkanaście minut. Łatwe i smaczne, a przede wszystkim pełne grzybowego aromatu!
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • makaron tagliatelle

    400 gramów
  • prawdziwki

    200 gramów
  • zielona pietruszka

    1 garść
  • czosnek

    1 ząbek
  • oliwa

    1 duża łyż.
  • masło 82%

    1 duża łyż.
  • sól

    1 szczypta
  • Pieprz biały mielony Prymat

    1 szczypta
  • śmietanka 18%

    250 ml
  • parmezan starty

    1 garść
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek wraz z jednym ząbkiem czosnku pokrojonym w plasterki.
Dodajemy pokrojone w cienkie plasterki prawdziwki i smażymy kilka minut, aż do zarumienienia się grzybów.
Następnie dodajemy masło i pietruszkę, a także sól i pieprz biały Prymat.
Wszystko razem dusimy kilka minut. Dodajemy śmietankę 18% i mieszamy aż do zgęstnienia sosu.
W międzyczasie gotujemy makaron pełnoziarnisty Tagliatelle do stopnia al dente.
Odcedzamy i łączymy z sosem na patelni.
Przekładamy porcje na talerze i obficie posypujemy startym parmezanem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat