Przepis i sposób przygotowania na: Tagliatelle w sosie serowym.
W garnuszku rozpuszczamy masło i dodajemy mąkeę (robimy zasmażkę) Gdy zasmażka się przyrumieni dodajemy najpierw 1 szklankę mleka i energicznie mieszamy. Dodajemy resztę mleka i przyprawiamy gałką i pieprzem i gotujemy na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Teraz dodajemy ser ale w małych porcjach i czekamy aż się rozpuści. Dodajemy na koniec odrobinę soli.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente.
Mięso : Filet z kurczaka kroimy na małe kawałki i wkładamy do miski - doprawiamy ziołami, solą, pieprzem, papryką, czosnkiem..i dodajemy oliwę z oliwek. Wszystko mieszamy i wstawiamy do lodówki na min 30 minut a następnie smażymy.
Makaron kładziemy na talerzu do tego dodajemy kilka kawałków mięsa i polewamy sosem. Smacznego!