Przepis i sposób przygotowania na: Tagliatelle a'la arrabiata z szynką
Sparzonego pomidora kroimy w średnią kostkę, a cebulkę z drobną kosteczkę. Czosnek przekładamy przez wyciskacz do czosnku.
Czosnek i cebulkę należy zeszklić na rozgrzanej oliwie z oliwek. Następnie dolewamy wino i gotujemy do zredukowania.
Na patelnię dodajemy pokrojonego pomidora, pomidory z puszki, płatki chilli (ja skruszyłam ususzoną papryczkę chilli), sól, pieprz oraz bazylię.
Dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut.
W miedzy czasie na grillowej patelni lub na zwyczajnej osobnej patelni podsmażamy cieniutkie plasterki szynki i cukinii (aby plasterki cukinii były cieniutkie polecam krojenie ich za pośrednictwem obieraczki do warzyw), tak aby nie były ponakładane na siebie. Po podsmażeniu plastry szynki kroimy w cienkie paseczki. Podsmażone składniki odkładamy na bok.
Po 15 minutach zdejmujemy pokrywkę z patelnia na której znajduje się sos i dodajemy szynkę wraz z cukinią, całość mieszamy i podsmażamy jeszcze 2 minuty. Sos jest gotowy, jeżeli chcecie możecie go połączyć od razu z makaronem lub też polać nim makaron.
Smacznego!