Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tagliatelle a'la arrabiata z szynką

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron tagliatelle verdi 200 g
pomidory krojone z puszki 400 g
pomidor 1 sparzony i obrany ze skórki
ząbki czosnku 2
bazylia sucha otarta lub świeża
chili pół łyżeczki płatków
cebula 1 mała
oliwa
cukinia 10 - 20 bardzo cieniutkich plasterków (d
szynka 4 duże plastry
pieprz do smaku
sól do smaku
wino białe wytrawne pół filiżanki

Przepis i sposób przygotowania na: Tagliatelle a'la arrabiata z szynką

Przygotowujemy wszystkie potrzebne składniki. Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu.
Sparzonego pomidora kroimy w średnią kostkę, a cebulkę z drobną kosteczkę. Czosnek przekładamy przez wyciskacz do czosnku.
Czosnek i cebulkę należy zeszklić na rozgrzanej oliwie z oliwek. Następnie dolewamy wino i gotujemy do zredukowania.
Na patelnię dodajemy pokrojonego pomidora, pomidory z puszki, płatki chilli (ja skruszyłam ususzoną papryczkę chilli), sól, pieprz oraz bazylię.
Dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut.
W miedzy czasie na grillowej patelni lub na zwyczajnej osobnej patelni podsmażamy cieniutkie plasterki szynki i cukinii (aby plasterki cukinii były cieniutkie polecam krojenie ich za pośrednictwem obieraczki do warzyw), tak aby nie były ponakładane na siebie. Po podsmażeniu plastry szynki kroimy w cienkie paseczki. Podsmażone składniki odkładamy na bok.
Po 15 minutach zdejmujemy pokrywkę z patelnia na której znajduje się sos i dodajemy szynkę wraz z cukinią, całość mieszamy i podsmażamy jeszcze 2 minuty. Sos jest gotowy, jeżeli chcecie możecie go połączyć od razu z makaronem lub też polać nim makaron.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak