Tagliatelle a'la arrabiata z szynką

Tagliatelle a'la arrabiata z szynką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron tagliatelle verdi

    200 g
  • pomidory krojone z puszki

    400 g
  • pomidor

    1 sparzony i obrany ze skórki
  • ząbki czosnku

    2
  • bazylia

    sucha otarta lub świeża
  • chili

    pół łyżeczki płatków
  • cebula

    1 mała
  • oliwa

  • cukinia

    10 - 20 bardzo cieniutkich plasterków (d
  • szynka

    4 duże plastry
  • pieprz

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • wino białe wytrawne

    pół filiżanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowujemy wszystkie potrzebne składniki. Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu.
Sparzonego pomidora kroimy w średnią kostkę, a cebulkę z drobną kosteczkę. Czosnek przekładamy przez wyciskacz do czosnku.
Czosnek i cebulkę należy zeszklić na rozgrzanej oliwie z oliwek. Następnie dolewamy wino i gotujemy do zredukowania.
Na patelnię dodajemy pokrojonego pomidora, pomidory z puszki, płatki chilli (ja skruszyłam ususzoną papryczkę chilli), sól, pieprz oraz bazylię.
Dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut.
W miedzy czasie na grillowej patelni lub na zwyczajnej osobnej patelni podsmażamy cieniutkie plasterki szynki i cukinii (aby plasterki cukinii były cieniutkie polecam krojenie ich za pośrednictwem obieraczki do warzyw), tak aby nie były ponakładane na siebie. Po podsmażeniu plastry szynki kroimy w cienkie paseczki. Podsmażone składniki odkładamy na bok.
Po 15 minutach zdejmujemy pokrywkę z patelnia na której znajduje się sos i dodajemy szynkę wraz z cukinią, całość mieszamy i podsmażamy jeszcze 2 minuty. Sos jest gotowy, jeżeli chcecie możecie go połączyć od razu z makaronem lub też polać nim makaron.
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat