Szyszki z krówek i dmuchanego ryżu

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukierki krówki

    300 g
  • masło

    80 g
  • mleko

    2-3 łyżki
  • ryż preparowany

    80-90 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Szyszki z krówek i dmuchanego ryżu foto
Krówki odwinąć z papierków i pokroić w mniejsze kawałki.
Krok 2 - Szyszki z krówek i dmuchanego ryżu foto
Dodać zimne masło.
Krok 3 - Szyszki z krówek i dmuchanego ryżu foto
Dolać odrobinę mleka.
Krok 4 - Szyszki z krówek i dmuchanego ryżu foto
Ogrzewać na najmniejszym palniku, stale mieszając.
Krok 5 - Szyszki z krówek i dmuchanego ryżu foto
Będzie gotowe, kiedy krówki się rozpuszczą i powstanie jednolita masa.
Krok 6 - Szyszki z krówek i dmuchanego ryżu foto
Do dużej (najlepiej szklanej) miski wsypać dmuchany ryż i wlać masę krówkową.
Krok 7 - Szyszki z krówek i dmuchanego ryżu foto
Wymieszać bardzo dokładnie ale jak najszybciej.
Krok 8 - Szyszki z krówek i dmuchanego ryżu foto
Blaszkę do muffinek przygotować wcześniej i w dołki włożyć papierowe papilotki - wypełnić je ryżem za pomocą łyżki. Lekko ugnieść i pozostawić do zatygnięcia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
w mojej kuchni 07.09.2016 20:32
Zabieram przepis
fotoviderek 28.09.2015 23:57
Przypominają mi się dawne czasy :)
Renataj 28.09.2015 22:38
Smak dzieciństwa:)
agnieszka214 28.09.2015 22:06
fajny pomysł
Łukasz15 28.09.2015 21:32
Dla mnie superr
Wiesława1 28.09.2015 18:05
oj smaki z dzieciństwa

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat