Szynka z paprykami w serowym sosie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • szynka wieprzowa

    500 g
  • przyprawa do gyrosa

    1 łyżeczka
  • przyprawa kebab- gyros Prymat

    0,5 łyżeczki
  • Papryka ostra mielona Prymat

    0,5 łyżeczki
  • Czosnek suszony Prymat

    0,5 łyżeczki
  • sos sojowy

    1 łyżka
  • papryka czerwona

    1 szt
  • papryczka chili

    zielona 1 szt
  • cebula czerwona

    1 szt
  • ryż

  • masło

    do naczynia
  • koperek

    do posypania

Sos

  • masło

    1 łyżka
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • mleko

    1 szklanka
  • ser żółty

    50 g
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Szynka z paprykami w serowym sosie foto
Szynkę kroimy na mniejsze kawałki (małe bitki). Wszystkie przyprawiamy przyprawą do gyrosa, kebabu, czosnkiem granulowanym oraz słodką papryką. Mięso mieszamy z sosem sojowym. Wszystkie kawałki obsmażamy na rozgrzanej patelni. Zdejmujemy z ognia.
Krok 2 - Szynka z paprykami w serowym sosie foto
Czerwoną paprykę oraz cebulę kroimy w kosteczkę. Zieloną papryczkę chili siekamy w plasterki. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy mięso, na nim wysypujemy warzywa.
Krok 3 - Szynka z paprykami w serowym sosie foto
Sos serowy: W garnku rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę. Mieszamy energicznie do powstania jasnej zasmażki. Wlewamy mleko, zmniejszamy ogień. Gotujemy do zgęstnienia sosu, często mieszamy. Pod koniec dodajemy starty na malutkich oczkach żółty ser. Gotujemy do rozpuszczenia. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Gotowym sosem zalewamy mięso z warzywami. Pieczemy pod przykryciem przez 60 minut w 200*C.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Renataj 18.11.2016 21:52
Wspaniale się prezentuje- zapowiada się pyszny obiad:)
Iwusia 18.11.2016 21:48
wspaniałe danie - takie soczyste ... mniam
VioletoweKucharzenie 18.11.2016 20:52
Rozpływające się w ustach mięso z wyraźnym posmakiem przyprawy do gyrosa. Do tego ostre papryki i kremowy delikatny sos. Danie podane z ryżem smakuje wyśmienicie!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat