Szynka po cesarsku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szynka wieprzowa

    1,5 kg
  • cebula

    2 sztuki
  • chrzan

    1 laska
  • Liść lubczyku suszony Prymat

    1 gałązka
  • smalec

    2 łyżki
  • śmietana 18 proc

    2 łyżki
  • śmietana 18 proc

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Szynka po cesarsku foto
Mięso umyć, osuszyć i natrzeć tylko solą oraz pieprzem, odstawić na noc do lodówki, następnego dnia rozgrzać smalec i dokładnie obsmażyć na nim mięso,
Krok 2 - Szynka po cesarsku foto
kiedy mięso będzie złote to przesunąć je na bok brytfanny, a na tłuszcz wrzucić drobno pokrojone cebule i zrumienić.
Krok 3 - Szynka po cesarsku foto
Kiedy cebula się zrumieni dodać do naczynia około 1 litra gorącej wody, przesunąć mięso na środek, dodać lubczyk, pieprz w ziarnach, 1/2 łyżeczki soli i około 10 cm kawałeczek chrzanu, przykryć i teraz według książki" na brzegu płyty dusić 4 godziny, a mięso będzie się rozpływać" ja postawiłam na malutkim gazie i dusiłam około 2 godzin, ten czas wystarczył, aby mięso zmiękło, a cebula się rozgotowała. Kiedy mięso jest gotowe, delikatnie wyjąć je z brytfanny, a do sosu dodać 1 łyżeczkę startego chrzanu i śmietanę, zagotować i ewentualnie doprawić choć ja nie musiałam tego robić.
Krok 4 - Szynka po cesarsku foto
Szynkę ostrożnie pokroić w grube plastry, polać sosem i od razu podawać ja podałam z ziemniakami choć kluseczki chyba by tu lepiej pasowały.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
w mojej kuchni 28.04.2014 18:19
same pyszności do zjedzenia..
Niki22 28.04.2014 17:31
aż mi ślinka cieknie :)
Kejti 28.04.2014 15:30
Super mięsko :-)
Milka100 28.04.2014 15:25
ale apetyczna szynka
Lidzia 28.04.2014 15:19
Brzmi dobrze i jeszcze lepiej smakuje.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat