Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka po cesarsku

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka wieprzowa 1,5 kg
cebula 2 sztuki
chrzan 1 laska
Liść lubczyku suszony Prymat 1 gałązka
smalec 2 łyżki
śmietana 18 proc 2 łyżki
śmietana 18 proc 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka po cesarsku

Kroki postępowania

1
Mięso umyć, osuszyć i natrzeć tylko solą oraz pieprzem, odstawić na noc do lodówki, następnego dnia rozgrzać smalec i dokładnie obsmażyć na nim mięso,
Krok 1 - Szynka po cesarsku foto
2
kiedy mięso będzie złote to przesunąć je na bok brytfanny, a na tłuszcz wrzucić drobno pokrojone cebule i zrumienić.
Krok 2 - Szynka po cesarsku foto
3
Kiedy cebula się zrumieni dodać do naczynia około 1 litra gorącej wody, przesunąć mięso na środek, dodać lubczyk, pieprz w ziarnach, 1/2 łyżeczki soli i około 10 cm kawałeczek chrzanu, przykryć i teraz według książki" na brzegu płyty dusić 4 godziny, a mięso będzie się rozpływać" ja postawiłam na malutkim gazie i dusiłam około 2 godzin, ten czas wystarczył, aby mięso zmiękło, a cebula się rozgotowała. Kiedy mięso jest gotowe, delikatnie wyjąć je z brytfanny, a do sosu dodać 1 łyżeczkę startego chrzanu i śmietanę, zagotować i ewentualnie doprawić choć ja nie musiałam tego robić.
Krok 3 - Szynka po cesarsku foto
4
Szynkę ostrożnie pokroić w grube plastry, polać sosem i od razu podawać ja podałam z ziemniakami choć kluseczki chyba by tu lepiej pasowały.
Krok 4 - Szynka po cesarsku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 28.04.2014 18:19
same pyszności do zjedzenia..
Niki22 28.04.2014 17:31
aż mi ślinka cieknie :)
Kejti 28.04.2014 15:30
Super mięsko :-)
Milka100 28.04.2014 15:25
ale apetyczna szynka
Lidzia 28.04.2014 15:19
Brzmi dobrze i jeszcze lepiej smakuje.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak