Szynka płonąca

Szynka płonąca

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szynka wieprzowa ze skórą

    1 kg
  • wino czerwone wytrawne

    300 ml
  • brandy

    100 ml
  • miód

    5 łyżek
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso umyć,osączyć,natrzeć solą i pieprzem.Skórkę ponacinać ostrym nożem w romby.Piekarnik nagrzać do temperatury 160 stopni.Wymieszać wino z miodem.Przelać do rondla i podgrzewać miód tak długo,aż się rozpuści.Mięso włożyć do nasmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego i polać mieszanką wina i miodu.Naczynie włożyć do piekarnika i piec 2,5 godziny,co jakiś czas podlewając winem z miodem.Wyjąć i ostudzić.Na półmisku ułożyć sałatkę z czerwonej kapusty,udekorować listkami mięty.Pośrodku półmiska ułożyć pieczoną szynkę.Przed samym podaniem polać szynkę brandy i podpalić.Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ania67

14.06.2011 14:42
super

Iwona45

30.05.2011 09:16
super

RenataZ-et

20.05.2011 22:36
jak dla mnie rewelacja

IZABELA29

09.05.2011 07:33
fajnie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat