szynka pieczona z rozmarynem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szynka wieprzowa

    1 sztuka
  • sól

  • pieprz

  • czosnek

  • rozmaryn

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kupujemy ładną całą szynkę wieprzową. Myjemy, osuszamy. Sól, pieprz i czosnek łączymy ze smalcem lub olejem, tak by powstała gładka masa, Nacieramy nią mięso i okładamy gałązkami rozmarynu. Wstawiamy do lodówki na przynajmniej 24h. Następnego dnia przekładamy szynkę do rękawa do pieczenia(łącznie z rozmarynem). Pieczemy w zależności od wagi - ok 1,5 do 2h, początkowo w temperaturze 200 stopni (ok15 min), następnie zmniejszamy do 140-150.
Jest świetna zarówno na ciepło, jak i na zimno do kanapek.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mati3 14.06.2012 17:41
pycha:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat