Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka pieczona w pikantnej marynacie ketchupowej

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

szynka wieprzowa

MARYNATA

olej rzepakowy 10 łyżek
ketchup łagodny 10 łyżek
papryczka chili 1 szt.
Zioła prowansalskie suszone Prymat 3 łyżeczki
czosnek 3 ząbki
sól i pieprz
syrop klonowy 1 łyżka

DODATKI

bulion wieprzowy 3/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka pieczona w pikantnej marynacie ketchupowej

Propozycja na aromatyczną i wyrazistą w smaku szynkę wieprzową, pieczoną w pikantnej marynacie ketchupowej.

PRZYGOTOWANIE:

KROK 1. Na początku przygotowujemy marynatę. Olej, ketchup, czosnek, zioła prowansalskie i papryczkę chili miksujemy do momentu właściwego rozdrobnienia i połączenia się wszystkich składników. Marynatę doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz łyżką syropu klonowego.

KROK 2. Oczyszczoną szynkę wieprzową nacieramy marynatą i wstawiamy ją na noc do lodówki dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.

KROK 3. Szynkę pieczemy w naczyniu żaroodpornym w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 40 minut. Podczas pieczenia podlewamy ją odrobiną bulionu.

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 22.09.2016 20:39
ciekawa marynata
Szef Kuchni 1 04.12.2015 02:29
Polecam do tego książkę "365 obiadów na każdą kieszeń". http://9xa.pl/r/m6p365-obiadow-na-kazda-kieszen
ewasylwia 30.11.2015 18:04
Smaczne domowe mięsko, pyszności
Janina 30.11.2015 16:06
Smaczne mięsko;))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak