Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka pieczona

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka 1 kg
ząbki czosnku 3-4 szt
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 6-8 ziaren
Ziele angielskie całe Prymat 5 ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 5 szt
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
oliwa 2 łyżki
miód 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka pieczona

Przegotować około 1,5 l wody, dodać około 2-3 łyżek soli oraz ziele angielskie, ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Wystudzić i włożyć szynkę. Zostawić w lodówce na 2 dni.
Po tym czasie szynkę wyciągnąć z zalewy i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Oliwę wymieszać z solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem i nasmarować mięso ze wszystkich stron. Włożyć do naczynia do zapiekania i piec w piekarniku w temperaturze 180-190 stopni C przez 1h.
Powstały sos (tłuszcz) zlać do małego garnuszka i wymieszać z dwoma łyżkami miodu. Polewamy dokładnie całą szynkę i pieczemy jeszcze około 10-15 minut do zarumieniania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 15.06.2016 16:38
bardzo apetyczna
IwonaKa 10.04.2016 16:01
wygląda na kruchą,lubię taką
Janina 05.04.2016 17:15
Najlepsza domowa;))
kuchcik89 05.04.2016 12:12
ładnie się prezentuje :) i na pewno jest pyszna :)
ania2610 05.04.2016 10:04
pysznie wygląda!
Malinka 05.04.2016 08:50
Ależ ona apetycznie się prezentuje!
Małgorzata92 05.04.2016 08:18
Lubię takie mięsiwka :)
w mojej kuchni 05.04.2016 08:10
pyszne jedzonko
Damiano
Damiano 05.04.2016 07:39
pyszna syneczka
jagoda5913 05.04.2016 00:17
dobra taka domowej roboty
Iwusia 04.04.2016 23:49
bardzo smakowicie prezentuje się to mięsko
MAR3STA 04.04.2016 23:40
Bardzo apetyczne mięsko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak