Szynka peklowana i parzona

Szynka peklowana i parzona

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Peklowana z przyprawami w solance, a następnie parzona szynka jest bardzo soczysta i ma apetyczny, różowy kolor. Tak przygotowana, domowa szynka nabiera też właściwości konserwujących dzięki czemu możesz dłużej ją przechowywać w lodówce i cieszyć się jej wspaniałym smakiem.

Wypróbuj ten przepis i dowiedz się jak parzyć szynkę oraz ją peklować

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso z szynki wieprzowej

    1,5 kg
  • Sól peklowa drobnoziarnista Prymat

    20 gramów
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3 sztuki
  • czosnek

    1 główka
  • Kolendra cała Prymat

    2 łyżki
  • Ziele angielskie całe Prymat

    10 sztuk
  • pieprz

    4-5 ziaren
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Szynka peklowana i parzona

Z tego przepisu na szynkę peklowaną i parzoną dowiesz się:  

  • jak przygotować aromatyczną marynatę do szynki? 
  • co zrobić by mięso dobrze się zamarynowało? 
  • jak parzyć szynkę?

Kroki postępowania

Krok 1 - Szynka peklowana i parzona foto

W garnku zagotować 2 litry wody z czosnkiem, zielem angielskim, pieprzem, kolendrą i liśćmi laurowymi.

Następnie do chłodnej marynaty wsypać sól do peklowania i rozpuścić, wystudzić.

Do zimnej solanki włożyć mięso tak aby w całości było zanurzone w wodzie, obciążyć, przenieść w chłodne miejsce na 3-4 dni.

Codziennie obracać mięso, aby równo się zamarynowało.

Krok 2 - Szynka peklowana i parzona foto
Po wyjęciu z marynaty mięso szczelnie zawinąć w folię spożywczą,
Krok 3 - Szynka peklowana i parzona foto

Założyć siatkę, zawiązać i włożyć do wrzącej wody.

Garnek z wodą położyć na najmniejszy palnik i parzyć szynkę przez 1,5 godziny, nie dopuszczając do zagotowania.

Krok 4 - Szynka peklowana i parzona foto
Gotową szynkę pozostawić w wodzie do ostudzenia.

Szynka parzona to nie jedyny rodzaj domowej wędliny, którą możesz przygotować samodzielnie. Poznaj także przepis na soczystą, pieczoną szynkę w marynacie

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Zofia 18 godzin temu
Skąd tę siatkę wziąć?
Katarzyna/kate1980 28.12.2013 22:32
świetny przepis
IwonaDD 28.12.2013 11:40
ślinka cieknie na widok tak pysznej domowej szyneczki
Patriszja
Patriszja 28.12.2013 09:06
smaczne polecam :)
Edith85 28.12.2013 00:06
Wygląda smakowicie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat