Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mięso z szynki wieprzowej
1,5 kg -
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat
20 gramów -
Liść laurowy suszony Prymat
3 sztuki -
czosnek
1 główka -
Kolendra cała Prymat
2 łyżki -
Ziele angielskie całe Prymat
10 sztuk -
pieprz
4-5 ziaren
Przepis i sposób przygotowania Szynka peklowana i parzona
Z tego przepisu na szynkę peklowaną i parzoną dowiesz się:
- jak przygotować aromatyczną marynatę do szynki?
- co zrobić by mięso dobrze się zamarynowało?
- jak parzyć szynkę?
Kroki postępowania
W garnku zagotować 2 litry wody z czosnkiem, zielem angielskim, pieprzem, kolendrą i liśćmi laurowymi.
Następnie do chłodnej marynaty wsypać sól do peklowania i rozpuścić, wystudzić.
Do zimnej solanki włożyć mięso tak aby w całości było zanurzone w wodzie, obciążyć, przenieść w chłodne miejsce na 3-4 dni.
Codziennie obracać mięso, aby równo się zamarynowało.
Założyć siatkę, zawiązać i włożyć do wrzącej wody.
Garnek z wodą położyć na najmniejszy palnik i parzyć szynkę przez 1,5 godziny, nie dopuszczając do zagotowania.

Szynka parzona to nie jedyny rodzaj domowej wędliny, którą możesz przygotować samodzielnie. Poznaj także przepis na soczystą, pieczoną szynkę w marynacie.
Komentarze (5)