Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka duszona z warzywami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szynka wieprzowa 0,5 kg
cebula biała 1 szt
papryka czerwona 1 szt
pietruszka 1 szt
seler korzeniowy ćwierć szt
ząbek czosnku 2 szt
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
przyprawa do potraw Kucharek
Majeranek suszony Prymat
sól i pieprz
Pieprz ziołowy mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka duszona z warzywami

Kroki postępowania

1
Szynkę kroimy na kawałki lub małe plasterki ,obsypujemy przyprawami i dodajemy posiekany czosnek.Obsmażamy na oleju z obu stron na złoty kolor.
Krok 1 - Szynka duszona z warzywami foto
2
Warzywa obieramy i kroimy cebulę w piórka ,paprykę i selera w słupki a pietruszkę w pól plasterki .
Krok 2 - Szynka duszona z warzywami foto
3
Do obsmażonego mięsa dodajemy pokrojone warzywa i smażymy jeszcze chwilę mieszając.Następnie podlewamy szklanką wody i dusimy pod przykryciem aż mięso będzie miękkie.
Krok 3 - Szynka duszona z warzywami foto
4
Gdy mięsko będzie już mięciutkie łyżką wybieramy z garnka połowę warzyw i miksujemy blenderem na krem dodajemy z powrotem do mięsa i mieszamy .(dzięki zmiksowaniu warzyw sos nam zgęstnieje i nie ma potrzeby zaciągania mąką)
Krok 4 - Szynka duszona z warzywami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak