szynka cielęca na owocowym winku

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szynka cielęca

    60 dkg
  • jabłka

    4 sztuki
  • cukier

    1 łyżka
  • cynamon Prymat

    1/2 łyżeczki
  • śmietana

    2 łyżki
  • masło

    5 dkg
  • cebula

  • sól do smaku

  • Pieprz biały mielony Prymat

  • wino

    1 jabłkowe
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

oprószoną solą i pieprzem cielęcinę przesmażam na maśle. Na maśle szklę też pokrojoną w kostkę cebulę. Cielęcinę przekładam do brytfanny wraz z cebulą, podlewam winem i duszę pod przykryciem. Gdy cielęcina jest już prawie miękka , wkładam obrane ze skórki i pozbawione gniazd nasiennych jabłka posypane cukrem i cynamonem, a także skropione pozostałym winem. Cielęcinie pozwalam się dopiec, a sos redukuję, dodaję śmietanę, doprawiam do smaku solą i pieprzem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
andżelika1 14.08.2012 18:12
pycha
sznycel 13.08.2012 22:19
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat