Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
golonka wieprzowa
2 średnie -
łopatka wieprzowa
1 kg -
przyprawa do gyrosa
3 łyżki -
olej rzepakowy
4 łyżki -
kapusta kiszona
1/2 kg -
cukier
1 łyżeczka -
Pieprz czarny mielony Prymat
1/2 łyżeczka -
ząbki czosnku
10 sztuk -
Przyprawa do zup i potraw Kucharek
3 łyżki -
woda
1 szklanka
Przepis i sposób przygotowania szybkowar-golonka z łopatką z posmakiem kiszonej kapusty i czosnku...
natrzeć mięsa przyprawą i w szybkowarze na oleju mięsa zrumienić, odłożyć na talerz
kapustę kiszoną /można dać więcej np 1 kg-ja dałam tylko dla uzyskania posmaku i mąż ją zjadł do obiadu/ pokroić drobniej, wymieszać z cukrem, pieprzem i wsypać do tłuszczyku w szybkowarze
na kapuście ułożyć mięsa, obrane większe ząbki czosnku, wlać wodę z przyprawą w płynie na mięso
zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary na małym ogniu gotować 45 minut, szybkowar otworzyć po 30 minutach jak spuści ciśnienie - mięso jeszcze nabiera kruchości i smaku, wywar pozostały można zamrozić i dodać później do gotowania np. bigosu czy kapuśniaku
mięso jest bardzo smaczne, kruche i w sumie szybko ugotowane niż w tradycyjnym gotowaniu
1 golonkę, łopatkę zostawiłam na zimno do pieczywa, 2-gą golonkę zjedliśmy na pół na obiad z kapustą z ziemniakami................SMACZNEGO!!!
Komentarze (2)