Przepis i sposób przygotowania na: szybkowar-golonka z łopatką z posmakiem kiszonej kapusty i czosnku...
natrzeć mięsa przyprawą i w szybkowarze na oleju mięsa zrumienić, odłożyć na talerz
kapustę kiszoną /można dać więcej np 1 kg-ja dałam tylko dla uzyskania posmaku i mąż ją zjadł do obiadu/ pokroić drobniej, wymieszać z cukrem, pieprzem i wsypać do tłuszczyku w szybkowarze
na kapuście ułożyć mięsa, obrane większe ząbki czosnku, wlać wodę z przyprawą w płynie na mięso
zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary na małym ogniu gotować 45 minut, szybkowar otworzyć po 30 minutach jak spuści ciśnienie - mięso jeszcze nabiera kruchości i smaku, wywar pozostały można zamrozić i dodać później do gotowania np. bigosu czy kapuśniaku
mięso jest bardzo smaczne, kruche i w sumie szybko ugotowane niż w tradycyjnym gotowaniu
1 golonkę, łopatkę zostawiłam na zimno do pieczywa, 2-gą golonkę zjedliśmy na pół na obiad z kapustą z ziemniakami................SMACZNEGO!!!