szybkowar-golonka z łopatką z posmakiem kiszonej kapusty i czosnku...

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • golonka wieprzowa

    2 średnie
  • łopatka wieprzowa

    1 kg
  • przyprawa do gyrosa

    3 łyżki
  • olej rzepakowy

    4 łyżki
  • kapusta kiszona

    1/2 kg
  • cukier

    1 łyżeczka
  • pieprz czarny mielony

    1/2 łyżeczka
  • ząbki czosnku

    10 sztuk
  • przyprawa do zup i potraw w płynie

    3 łyżki
  • woda

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

z golonki usunąć ewentualną szczecinę i z łopatką z kością opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym

natrzeć mięsa przyprawą i w szybkowarze na oleju mięsa zrumienić, odłożyć na talerz

kapustę kiszoną /można dać więcej np 1 kg-ja dałam tylko dla uzyskania posmaku i mąż ją zjadł do obiadu/ pokroić drobniej, wymieszać z cukrem, pieprzem i wsypać do tłuszczyku w szybkowarze

na kapuście ułożyć mięsa, obrane większe ząbki czosnku, wlać wodę z przyprawą w płynie na mięso

zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary na małym ogniu gotować 45 minut, szybkowar otworzyć po 30 minutach jak spuści ciśnienie - mięso jeszcze nabiera kruchości i smaku, wywar pozostały można zamrozić i dodać później do gotowania np. bigosu czy kapuśniaku

mięso jest bardzo smaczne, kruche i w sumie szybko ugotowane niż w tradycyjnym gotowaniu

1 golonkę, łopatkę zostawiłam na zimno do pieczywa, 2-gą golonkę zjedliśmy na pół na obiad z kapustą z ziemniakami................SMACZNEGO!!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IwonaKa 24.03.2015 11:11
zjadłabym chętnie,bardzo lubimy
adelajda 23.03.2015 14:58
też taka gotuję :))

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat