Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

szybkowar-gołąbki z suszonymi prawdziwkami...

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

GOŁĄBKI

kapusta biała 1 większa
mięso mielone wieprzowe 50 dag
ryż ugotowany 4 woreczki
jajko 2 sztuki
cebula podsmażona 4 sztuki
Kucharek przyprawa do potraw 2 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
prawdziwki 5 łyżek/mielone
woda 6 szklanek

SOS

wywar grzybowy - z gołąbków gotowania
prawdziwki 2 łyżki/zmielone
Przyprawa do zup i potraw Kucharek 1 łyżka
mąka pszenna 5 łyżek
woda 1/2 litra

Przepis i sposób przygotowania na: szybkowar-gołąbki z suszonymi prawdziwkami...

Kroki postępowania

1
ryż ugotować w nie solonej wodzie, odsączyć z wody woreczki, wsypac do miski, dodać mieloną łopatkę, jajka, pieprz zmielony, kucharka, podsmażoną na maśle cebulę, prawdziwki suszone zmielone w młynku do kawy ale nie za drobno, wszystko dokładnie wyrobić
Krok 1 - szybkowar-gołąbki z suszonymi prawdziwkami... foto
3
z kapusty wyciąć głąb, we wrzątku sparzać liście, gdy przestygną ściąć gruby nerw z liści, na każdy liść nakładać porcję mięsa z ryżem, zawijać ciasno liście
Krok 2 - szybkowar-gołąbki z suszonymi prawdziwkami... foto
4
w szybkowarze /9 l/ rozłożyć sitko aby nie przypaliła się kapusta, na sitku układać gołąbki, wlać wodę, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować 30 minut na średnim ogniu, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie, ja gotowałam późnym wieczorem i otworzyłam rano
Krok 3 - szybkowar-gołąbki z suszonymi prawdziwkami... foto
5
gołabki z szybkowara wyjmować do miski, wywar przelać do mniejszego garnka
Krok 4 - szybkowar-gołąbki z suszonymi prawdziwkami... foto
6
do wywaru wsypać zmielone grzyby, wlać przyprawę w płynie i gotować z 10 minut, mąkę wymieszać z wodą i wlać do wywaru mieszając do zagęszczenia sosu, można na talerzu podać sos z ciut śmietaną do ziemniaków, pieczywa lub same - gołąbki są aromatyczne, delikatne...............SMACZNEGO!!!
Krok 5 - szybkowar-gołąbki z suszonymi prawdziwkami... foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 20.10.2016 07:48
bardzo dobre gołabki
Motorek 26.07.2016 11:46
uwielbiam gołąbki
Anna169Hosz 26.07.2016 09:32
Na pewno pyszne!
Krzysztof15 26.07.2016 06:11
bardzo lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak