Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szybkie uszka z grzybami

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 1 kilogram
woda letnia 2 szklanki
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 1 sztuka
olej 1/4 szklanki
sól do smaku

Farsz

grzyby suszone 150 gram
pieczarki 1 kilogram
cebula 2 sztuki
sól i pieprz
olej do smażenia

Porada

Uszka często przyrządzam w ten sposób szczególnie na wigilię kiedy trzeba ich zrobić dużą ilość.

Przepis i sposób przygotowania na: Szybkie uszka z grzybami

Kroki postępowania

1
Grzyby przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą, pozostawiamy pod przykryciem na kilka godzin, gotujemy do miękkości. Cebulę obieramy, kroimy w pióra, pieczarki myjemy kroimy na mniejsze kawałki, przesmażamy razem na rozgrzanym oleju. Ostudzone mielimy razem z grzybami na sitku o dużych oczkach, dodajemy bułkę tartą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy.
Krok 1 - Szybkie uszka z grzybami foto
2
Z podanych składników zagniatamy ciasto.
Krok 2 - Szybkie uszka z grzybami foto
3
Dzielimy na mniejsze części, cienko wałkujemy na okrągłe placki, przekładamy na formę do uszek, łyżeczką nakładamy farsz w zagłębienia.
Krok 3 - Szybkie uszka z grzybami foto
4
Przykrywamy drugim plackiem, wałkujemy mocno dociskając, formę odwracamy, uderzając o stolnicę wysypujemy uszka.
Krok 4 - Szybkie uszka z grzybami foto
5
Układamy na tacy wysypanej mąką.
Krok 5 - Szybkie uszka z grzybami foto
6
Gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju przez 1-2 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.
Krok 6 - Szybkie uszka z grzybami foto
7
Gotowe uszka podajemy z barszczem czerwonym.
Krok 7 - Szybkie uszka z grzybami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

staropolanka5 02.02.2016 10:53
smakowite uszka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak