Szybkie gołąbki z białej młodej kapusty

Szybkie gołąbki z białej młodej kapusty

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • mięso mielone

    500 g
  • kasza jęczmienna

    170 g,
  • cebula

    1 szt,
  • koper świeży

    1/2 pęczka,
  • czosnek

    3 ząbki,
  • sól i pieprz

    do smaku,
  • przyprawa uniwersalna Kucharek

    do smaku,

sos;

  • wywar warzywny

  • koncentrat pomidorowy

    w zależności od potrzeby,
  • ketchup

    3 łyżki
  • sól do smaku

  • czarny pieprz mielony Prymat

    do smaku,
  • bazylia posiekana

    2 łyżki,
  • cukier

    1/2 łyżeczki,
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szynkę wieprzową zmielić w maszynce do mięsa.
Zmieloną szynkę wieprzową włożyć do miski.
Do mięsa dodać kaszę ,obraną pokrojoną drobno cebulę oraz obrany posiekany czosnek.
Dodać opłukany, osuszony i poszatkowany koperek zielony oraz przyprawy.
Wszystko razem wymieszać do połączenia składników.
Liście kapusty sparzyć w gorącej wodzie 1 - 2 minut , następnie wyjąć i wystudzić.
Na każdym liściu ułożyć porcję farszu zawinąć i ciasno ułożyć w garnku i zalać wodą w której gotowała się kapusta, tak aby gołąbki były zakryte.
Gotować pod przykryciem na małym ogniu około 30 - 40 minut.
Po tym czasie gołąbki wyjąć a do wywaru z gołąbków dodać posiekaną świeżą bazylię, odrobinę cukru , ketchup oraz koncentrat pomidorowy, wymieszać i gotować aż sos zrobi się gęściejszy.
Doprawić do smaku pieprzem i solą oraz w razie potrzeby przyprawą uniwersalną.
Gołąbki podawać polane sosem .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

07.06.2018 19:31
smaczne golabki.

gusia1000

07.06.2018 19:31
smaczne golabki.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat