Szybkie ciasto z makiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    7 szt
  • masa makowa

    1 kg
  • budyń śmietankowy

    1 szt
  • cukier puder

    1/2 szkl
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • Skórka pomarańczowa kandyzowan

    2 łyżki
  • aromat migdałowy

    1/2 łyżeczki
  • czekolada deserowa

    1 szt
  • orzechy arachidowe

    1 mielone
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski wyłożyć mak z puszki, dodać żółtka, skórkę pomarańczową, proszek do pieczenia, aromat migdałowy, wymieszać. Białka z cukrem ubić na sztywną pianę, dodać budyń i delikatnie wymieszać. Połowę piany z białek połączyć z makiem. Masę makową wyłożyć do przygotowanej formy. Pozostałą pianę z białek wymieszać z mielonymi orzechami, wyłożyć na masę makową. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 50 minut w temp 190 stopni. Po ostudzeniu oblać rozpuszczoną czekoladą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Katarzyna59 03.04.2013 14:16
smacznie i fajne
IlonaAlbertos 13.01.2013 18:26
Będę musiała wypróbować.
Motorek 28.11.2011 11:20
uwielbiam ciasta z makiem
Motorek 28.11.2011 11:20
uwielbiam ciasta z makiem
Iwona51 22.11.2011 09:10
smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat