Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szybkie ciasto z makiem

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 7 szt
masa makowa 1 kg
budyń śmietankowy 1 szt
cukier puder 1/2 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Skórka pomarańczowa kandyzowan 2 łyżki
aromat migdałowy 1/2 łyżeczki
czekolada deserowa 1 szt
orzechy arachidowe 1 mielone

Przepis i sposób przygotowania na: Szybkie ciasto z makiem

Do miski wyłożyć mak z puszki, dodać żółtka, skórkę pomarańczową, proszek do pieczenia, aromat migdałowy, wymieszać. Białka z cukrem ubić na sztywną pianę, dodać budyń i delikatnie wymieszać. Połowę piany z białek połączyć z makiem. Masę makową wyłożyć do przygotowanej formy. Pozostałą pianę z białek wymieszać z mielonymi orzechami, wyłożyć na masę makową. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 50 minut w temp 190 stopni. Po ostudzeniu oblać rozpuszczoną czekoladą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 03.04.2013 14:16
smacznie i fajne
IlonaAlbertos 13.01.2013 18:26
Będę musiała wypróbować.
Motorek 28.11.2011 11:20
uwielbiam ciasta z makiem
Motorek 28.11.2011 11:20
uwielbiam ciasta z makiem
Iwona51
Iwona51 22.11.2011 09:10
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak