SZYBKI UCIERANIEC WIDELCEM Z GRUSZKAMI I KRUSZONKĄ

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

SKŁADNIKI NA CIASTO

  • mąka pszenna

    3 szkl.
  • jaja

    3 szt.
  • cukier

    1 szkl.
  • olej

    3/4 szkl.
  • proszek do pieczenia

    3 łyżeczki
  • owoce

    2-3 szt. np. gruszki, jabłka itp.

KRUSZONKA

  • smalec

    1 łyżka
  • masło

    1 łyżka
  • cukier

    3 łyżki
  • mąka pszenna

    5 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania


Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce. Dokładnie mieszamy widelcem do połączenia się składników. Masa powinna być jednolita i bez grudek. Blachę o wymiarach ok. 25 x 35 cm. wykładamy papirusem. Wylewamy ciasto.
Gruszki obieramy, wydrążamy środek i kroimy na mniejsze kawałki. Układamy na cieście.
Smalec, margarynę, cukier i mąkę razem łączymy. Ugniatamy palcami, aż powstaną grudki. Kruszonkę wykładamy na ciasto. Do nagrzanego do 180 stopni piekarnika wstawiamy ciasto na ok. 50 min.
paulette17
Do ciasta można użyć różne owoce w zależności od sezonu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
wedith1 05.11.2016 14:48
smaczne ciasto:)
VioletoweKucharzenie 04.11.2016 21:41
pysznie u Ciebie!
magdow 04.11.2016 20:37
superowe - biorę !
Renata9 04.11.2016 19:45
Smaczne i bardzo szybkie ciasto
RenataZ-et 04.11.2016 19:08
fajne ciasto
sezamek 04.11.2016 16:46
szybko i smacznie :)
Franciszek 04.11.2016 14:15
dobre do kawy
AZgotuj 04.11.2016 13:11
świetne ciasto, piękny kolo!
Patrycja33 04.11.2016 12:38
super ciacho, zabieram ze sobą :-)
dodi 04.11.2016 12:23
mniam, mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat