Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szybki placek z rabarbarem, truskawkami i słodką pianką

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kruche ciasto

mąka pszenna 2,5 szkl
masło lub margaryna 250 g
żółtko jajek 5
cukier puder 3 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sól

pianka

białko 5
sól
cukier 1 szkl
cukier waniliowy 3 łyżeczki
budyń waniliowy 80 g
olej 1/2 szkl

owoce

rabarbar 250 g
truskawki 250 g

Porada

UWAGI: To ciasto można przygotować z dowolnymi owocami. Przygotowując je w większej blaszce otrzymamy wysoki placek - ja owocowe placki uwielbiam niskie, więc piekłam go w szerokiej formie.

Przepis i sposób przygotowania na: Szybki placek z rabarbarem, truskawkami i słodką pianką

Kroki postępowania

1
1. Na dużą stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodajemy sól, posiekane w kostkę masło i za pomocą noża lub siekaczki do kruchego ciasta łączymy składniki ze sobą. Gdy z mąki i tłuszczu powstaną małe grudki, dodajemy żółtka i całość szybko i energicznie wyrabiamy. Im mniej wyrabiamy ciasto dłońmi tym jest bardziej kruche. Do przygotowania kruchego ciasta możemy również użyć miksera z odpowiednią końcówką. 2/3 ciasta chowamy do jednorazówki i schładzamy w lodówce ok 20 minut, a pozostałą część wkładamy do zamrażarki.

2. Blachę o wymiarach 38 x 25cm wykładamy papierem do pieczenia, jej dno wylepiamy większą częścią schłodzonego ciasta, nakłuwamy widelcem i pieczemy w 190*C ok 20 minut. Studzimy.
Krok 1 - Szybki placek z rabarbarem, truskawkami i słodką pianką  foto
2

3. Rabarbar i truskawki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Gdy piana będzie lśniąca dodajemy powoli cukier, cukier waniliowy i proszek budyniowy. Całość miksujemy tak długo, aż budyń całkowicie się rozpuści. Na koniec wlewamy olej i miksujemy do połączenia składników.

4. Na podpieczony kruchy spód wykładamy pianę z białek i pokrojone owoce.
Krok 2 - Szybki placek z rabarbarem, truskawkami i słodką pianką  foto
3
4. Na wierzch ścieramy zmrożone kruche ciasto. Na podpieczony kruchy spód wykładamy pianę z białek i pokrojone owoce, a na wierzch ścieramy zmrożone kruche ciasto. Ciasto pieczemy w 190*C ok 35 - 40 minut.
Krok 3 - Szybki placek z rabarbarem, truskawkami i słodką pianką  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 14.05.2015 15:42
ciasto rewelacyjne
Bernadeta1 11.05.2015 16:07
bardzo lubię takie ciasto
Agnieszka-87-25 11.05.2015 15:16
ekstra wypiek
Jadwiga/Jaga85 11.05.2015 14:40
uwielbiam takie ciasta
anemon 11.05.2015 14:28
Ja również lubię takie połączenie smaków i w sezonie obowiązkowo piekę taki placek.
Monika-twin 11.05.2015 14:24
fajny placek.
MałaMi89 11.05.2015 13:49
Wygląda przesmacznie!! :)) inaczej mówiąc PYCHOTNIE :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak