Przepis i sposób przygotowania na: Szybki jabłecznik z kruszonką
- Przepis na jabłecznik z kruszonką
- Jabłecznik na kruchym cieście francuskim
- Ciasto z jabłkami
- Pomysł na pyszny deser
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę prażymy (około 5 minut) je na suchej patelni z dodatkiem uprzednio namoczonych i osączonych, rodzynków. Do jabłek dodajemy agar i miód, dokładnie mieszamy.
W tym czasie blaszkę (20x20) wyściełamy papierem do pieczenia, układamy ciasto, nakłuwamy widelcem i lekko podpiekamy (3-4 min) w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Płatki mieszamy z cukrem pudrem, wyrabiamy z posiekanym (zimnym) masłem, na jednolitą masę. Czynność tę należy przeprowadzić bardzo szybko, w moim przypadku jeszcze szybciej, by masło w dłoniach nam się nie roztopiło. Opcjonalnie jak powstanie "ciapa", to do lodówki i po kłopocie.
Na podpieczone ciasto wykładamy uprażone jabłka, posypujemy kruszoną, którą kładziemy równomiernie na całe ciasto.
Całość zapiekamy 30-35 minut w temperaturze 180°C.