Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szybki jabłecznik z kruszonką

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Nie wiem jak Wy, ale ja po prostu kocham Polską Złotą Jesień. Te kolory, ten zapach palonych liści, spacery po lesie, zbieranie darów natury... po prostu ubóstwiam. Oczywiście darować sobie nie mogę, by nie popełnić mojego ukochanego ciasta, mianowicie jabłecznika.

Składniki:

Składniki

ciasto francuskie 1 opakowanie
szara reneta 2 kg
rodzynki sułtańskie 100 gramów
miód 5 łyżeczek
agar-agar 2 łyżki
płatki owsiane 1.5 szklanki
masło 100 gramów
cukier puder 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Szybki jabłecznik z kruszonką

  • Przepis na jabłecznik z kruszonką
  • Jabłecznik na kruchym cieście francuskim
  • Ciasto z jabłkami
  • Pomysł na pyszny deser

Jabłka obieramy, kroimy w kostkę prażymy (około 5 minut) je na suchej patelni z dodatkiem uprzednio namoczonych i osączonych, rodzynków. Do jabłek dodajemy agar i miód, dokładnie mieszamy.

W tym czasie blaszkę (20x20) wyściełamy papierem do pieczenia, układamy ciasto, nakłuwamy widelcem i lekko podpiekamy (3-4 min) w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Płatki mieszamy z cukrem pudrem, wyrabiamy z posiekanym (zimnym) masłem, na jednolitą masę. Czynność tę należy przeprowadzić bardzo szybko, w moim przypadku jeszcze szybciej, by masło w dłoniach nam się nie roztopiło. Opcjonalnie jak powstanie "ciapa", to do lodówki i po kłopocie.

Na podpieczone ciasto wykładamy uprażone jabłka, posypujemy kruszoną, którą kładziemy równomiernie na całe ciasto.

Całość zapiekamy 30-35 minut w temperaturze 180°C.

Jeśli lubisz ciasta z jabłkami sprawdź także przepisy na pyszną szarlotkę

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak