Szybki jabłecznik z kruszonką

Szybki jabłecznik z kruszonką

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Nie wiem jak Wy, ale ja po prostu kocham Polską Złotą Jesień. Te kolory, ten zapach palonych liści, spacery po lesie, zbieranie darów natury... po prostu ubóstwiam. Oczywiście darować sobie nie mogę, by nie popełnić mojego ukochanego ciasta, mianowicie jabłecznika.

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • ciasto francuskie

    1 opakowanie
  • szara reneta

    2 kg
  • rodzynki sułtańskie

    100 gramów
  • miód

    5 łyżeczek
  • agar-agar

    2 łyżki
  • płatki owsiane

    1.5 szklanki
  • masło

    100 gramów
  • cukier puder

    2 łyżki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Szybki jabłecznik z kruszonką

  • Przepis na jabłecznik z kruszonką
  • Jabłecznik na kruchym cieście francuskim
  • Ciasto z jabłkami
  • Pomysł na pyszny deser

Jabłka obieramy, kroimy w kostkę prażymy (około 5 minut) je na suchej patelni z dodatkiem uprzednio namoczonych i osączonych, rodzynków. Do jabłek dodajemy agar i miód, dokładnie mieszamy.

W tym czasie blaszkę (20x20) wyściełamy papierem do pieczenia, układamy ciasto, nakłuwamy widelcem i lekko podpiekamy (3-4 min) w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Płatki mieszamy z cukrem pudrem, wyrabiamy z posiekanym (zimnym) masłem, na jednolitą masę. Czynność tę należy przeprowadzić bardzo szybko, w moim przypadku jeszcze szybciej, by masło w dłoniach nam się nie roztopiło. Opcjonalnie jak powstanie "ciapa", to do lodówki i po kłopocie.

Na podpieczone ciasto wykładamy uprażone jabłka, posypujemy kruszoną, którą kładziemy równomiernie na całe ciasto.

Całość zapiekamy 30-35 minut w temperaturze 180°C.

Jeśli lubisz ciasta z jabłkami sprawdź także przepisy na pyszną szarlotkę

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat