Przepis i sposób przygotowania na: Szybka babka
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy dokładnie na sztywną pianę mikserem lub robotem z dosyć dużą misą.
Ciągle miksując, dodajemy porcjami cukier, a następnie po 1 żółtku.
Gdy składniki ładnie się połączą, nie wyłączając robota, dodajemy porcjami na przemian olej i mąkę z proszkiem do pieczenia.
3/4 ciasta wlewamy do niedużej silikonowej foremki do babki (formy z innego tworzywa trzeba wcześniej posmarować masłem i obsypać bułką tartą lub mąką krupczatką).
Do pozostałej masy dodajemy kakao, dokładnie mieszamy i wylewamy na jasne ciasto.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut.
Drewnianym patyczkiem sprawdzamy czy ciasto jest już gotowe.
Przed podaniem możemy oprószyć babkę cukrem pudrem.