Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szybka babka

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 szt
mąka pszenna 15 dag
cukier 10 dag
olej rzepakowy 125 ml
kakao 2 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Szybka babka

Mąkę przesiewamy przez sito z proszkiem do pieczenia.

Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy dokładnie na sztywną pianę mikserem lub robotem z dosyć dużą misą.

Ciągle miksując, dodajemy porcjami cukier, a następnie po 1 żółtku.

Gdy składniki ładnie się połączą, nie wyłączając robota, dodajemy porcjami na przemian olej i mąkę z proszkiem do pieczenia.

3/4 ciasta wlewamy do niedużej silikonowej foremki do babki (formy z innego tworzywa trzeba wcześniej posmarować masłem i obsypać bułką tartą lub mąką krupczatką).

Do pozostałej masy dodajemy kakao, dokładnie mieszamy i wylewamy na jasne ciasto.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut.

Drewnianym patyczkiem sprawdzamy czy ciasto jest już gotowe.

Przed podaniem możemy oprószyć babkę cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Megg 04.03.2014 09:43
bardzo apetyczna babka
Anna20 04.03.2014 09:26
wygląda smacznie :)
Gracer 03.03.2014 21:03
super przepis
Niki22 03.03.2014 21:02
wygląda pięknie :)
Małgorzata9 03.03.2014 20:42
wygląda smakowicie
Lis 03.03.2014 20:10
Pyszna babka:)
Kuchenka 03.03.2014 20:01
apetyczna jest!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak