szwedzka legumina z jabłek

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jabłka

    500 g
  • masło

    80 g
  • cukier

    4 łyżki
  • migdały

    100 g
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • jajka

    2 średnie
  • sok z cytryny

    1/2 cytryny
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Migdały zalać wrzątkiem, namoczyć, obrać ze skorki i drobno posiekać.
Jabłka obrać ze skórki, wykroić gniazda nasienne i cienko pokroić w plastry. W garnku zagotować trochę wody z łyżką cukru i sokiem z cytryny, wrzucić jabłka i dusić na małym ogniu kilka minut. Odcedzić.
Masło, żółtka i resztę cukru utrzeć, dodać migdały mąkę, wymieszać. Dodać ubitą pianę z białek, wymieszać delikatnie.
Naczynie żaroodporne natłuścić, na dno wyłożyć jabłka, zalać ciastem. Piec 30 minut w 160 stopniach.
Podawać ciepłe w naczyniu w którym się piekło.
Smacznego.

Na podstawie przepisu o tym samym tytule z książki "Potrawy z różnych stron świata" M. Halbański (2002), str. 159.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
paniusiaewa 07.02.2017 10:50
Całkiem fajnie, trzeba będzie spróbować.
Kejti 28.09.2014 11:09
Chętnie zjem taki deserek :-)
Stenka 27.09.2014 21:48
ciekawy przepis
Gracer 27.09.2014 20:22
fajny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat