Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

szwedzka legumina z jabłek

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jabłka 500 g
masło 80 g
cukier 4 łyżki
migdały 100 g
mąka pszenna 1 łyżka
jajko 2 średnie
sok z cytryny 1/2 cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: szwedzka legumina z jabłek

Migdały zalać wrzątkiem, namoczyć, obrać ze skorki i drobno posiekać.
Jabłka obrać ze skórki, wykroić gniazda nasienne i cienko pokroić w plastry. W garnku zagotować trochę wody z łyżką cukru i sokiem z cytryny, wrzucić jabłka i dusić na małym ogniu kilka minut. Odcedzić.
Masło, żółtka i resztę cukru utrzeć, dodać migdały mąkę, wymieszać. Dodać ubitą pianę z białek, wymieszać delikatnie.
Naczynie żaroodporne natłuścić, na dno wyłożyć jabłka, zalać ciastem. Piec 30 minut w 160 stopniach.
Podawać ciepłe w naczyniu w którym się piekło.
Smacznego.

Na podstawie przepisu o tym samym tytule z książki "Potrawy z różnych stron świata" M. Halbański (2002), str. 159.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paniusiaewa 07.02.2017 10:50
Całkiem fajnie, trzeba będzie spróbować.
Kejti 28.09.2014 11:09
Chętnie zjem taki deserek :-)
Stenka 27.09.2014 21:48
ciekawy przepis
Gracer 27.09.2014 20:22
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak