Szwajcarski cebularz

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • drożdże

    2 dag
  • mąka

    35 dag
  • cebula

    3 szt
  • boczek

    35 dag
  • śmietana 18 proc

    250 ml
  • pęczek szczypiorku

  • olej

    4 łyżki
  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę dokładnie mieszamy z 1/2 łyżeczki soli, 3 łyżkami oleju i szklanką ciepłej wody. Drożdże rozcieramy z cukrem i dodajemy do ciasta. Miksujemy. Przykrywamy i odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia. Cebule ubieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy kilka minut na reszcie oleju. Wysypujemy cebulę i smażymy około 5 minut. Doprawiamy. Przygotowujemy sos: jajka mieszamy ze śmietaną i posiekanym szczypiorkiem. Doprawiamy. Ciasto podsypujemy mąką i zagniatamy, a następnie rozwałkujemy. Wkładamy do wyłożonej pergaminem blachy. Pieczemy około 30 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Beata23 01.01.2014 15:52
to musi być dobre
Klausia 08.11.2013 17:33
ciekawy przepis :) szkoda, że nie można zobaczyć :)
Anna133 11.09.2013 07:04
szkoda że nie am fotek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat