Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
SZPINAKOWE CIASTO (tortownica 24 cm)
-
jajko
4 sztuki -
szpinak mrożony
400 gram -
mąka
1 szklanka -
mąka krupczatka
1 szklanka -
olej
1 szklanka -
proszek do pieczenia
3 łyżeczki -
cukier
250 gram
SEROW0 -MALINOWA WARSTWA
-
śmietana 30%
250 gram -
ser biały
300 gram z wiaderka -
Żelatyna wieprzowa Prymat
4 łyżeczki -
woda
ok 1/3 szklanki -
cukier puder
1-2 łyżki do smaku -
maliny świeże
ok 15 dag
GALARETKA Z MALINAMI
-
galaretka truskawkowa
2 sztuki -
maliny świeże
ok 15 dag
WYKOŃCZENIE
-
śmietana 30%
0,5 litry -
Żelatyna wieprzowa Prymat
4 łyżeczki -
cukier puder
2 łyżki -
maliny świeże
do dekoracji
Przepis i sposób przygotowania Szpinakowo- malinowy tort
Kroki postępowania


Szpinakowe ciasto wykładamy na przygotowaną tortownicę. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piecyka. Pieczemy je ok 50 minut w 180°C. Po upieczeniu dokładnie studzimy.
Gotowe ciasto dzielimy na 3 części. Pierwsza część (najgrubsza) będzie stanowić podstawę tortu. Druga część (cieńsza) będzie stanowić środkową wkładkę tortu. Trzecia część (najcieńsza) potrzebna będzie do rozkruszenia i wykończenia tortu.

Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy cukier do smaku, a następnie stopniowo ser. Po dokładnie wymieszanej masy wlewamy żelatynę. Całość miksujemy. Masę serową wykładamy na pierwszą część szpinakowego ciasta.



Schłodzoną śmietankę ubijamy. Ubitą słodzimy do smaku. Na koniec wlewamy ciepłą żelatynę. Po dokładnym zmiksowaniu śmietankę wylewamy na zastygnięty torcik. Obtaczamy nią całe ciasto. Na wierzchu tortu powinna być grubsza warstwa śmietanki w porównaniu z bokami.
Ciasto szpinakowe rozkruszamy w dłoniach i posypujemy nim torcik. Na wierzchu układamy maliny. Torcik ponownie wstawiamy do chłodu. Po około 30 minutach można kroić:).
Maliny możemy zastąpić innymi owocami. Idealnie pasuje tutaj także truskawka![]()
Komentarze (18)
Załaduj więcej komentarzy (8)