Szpinakowo- malinowy tort

Szpinakowo- malinowy tort

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

SZPINAKOWE CIASTO (tortownica 24 cm)

  • jajko

    4 sztuki
  • szpinak mrożony

    400 gram
  • mąka

    1 szklanka
  • mąka krupczatka

    1 szklanka
  • olej

    1 szklanka
  • proszek do pieczenia

    3 łyżeczki
  • cukier

    250 gram

SEROW0 -MALINOWA WARSTWA

  • śmietana 30%

    250 gram
  • ser biały

    300 gram z wiaderka
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    4 łyżeczki
  • woda

    ok 1/3 szklanki
  • cukier puder

    1-2 łyżki do smaku
  • maliny świeże

    ok 15 dag

GALARETKA Z MALINAMI

  • galaretka truskawkowa

    2 sztuki
  • maliny świeże

    ok 15 dag

WYKOŃCZENIE

  • śmietana 30%

    0,5 litry
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    4 łyżeczki
  • cukier puder

    2 łyżki
  • maliny świeże

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Szpinakowo- malinowy tort foto
CIASTO:Szpinak rozmrażamy. Rozmrożony delikatnie odciskamy z nadmiaru płynu.
Krok 2 - Szpinakowo- malinowy tort foto
Jajka wybijamy do miski. Dodajemy do nich cukier i ubijamy na puszystą masę. Do ubitych jajek dodajemy mąki, proszek do pieczenia i wlewamy olej. Po zmiksowaniu dodajemy szpinak. Masę ponownie mieszany do uzyskania jednolitego ciasta.
Szpinakowe ciasto wykładamy na przygotowaną tortownicę. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piecyka. Pieczemy je ok 50 minut w 180°C. Po upieczeniu dokładnie studzimy.
Gotowe ciasto dzielimy na 3 części. Pierwsza część (najgrubsza) będzie stanowić podstawę tortu. Druga część (cieńsza) będzie stanowić środkową wkładkę tortu. Trzecia część (najcieńsza) potrzebna będzie do rozkruszenia i wykończenia tortu.
Krok 3 - Szpinakowo- malinowy tort foto
MASA SEROWA:Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie.
Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy cukier do smaku, a następnie stopniowo ser. Po dokładnie wymieszanej masy wlewamy żelatynę. Całość miksujemy. Masę serową wykładamy na pierwszą część szpinakowego ciasta.
Krok 4 - Szpinakowo- malinowy tort foto
Po wylaniu wkładamy w nią maliny. Torcik odstawiamy do zastygnięcia.
Krok 5 - Szpinakowo- malinowy tort foto
GALARETKA:Galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Rozpuszczoną studzimy. Tężejącą wylewamy na zastygniętą masę serową. Tak jak wyżej także w galaretce zatapiamy świeże maliny. Następnie galaretkę przykrywamy drugą częścią szpinakowego ciasta. Torcik ponownie wstawiamy do lodówki, by galaretka dokładnie zastygła.
Krok 6 - Szpinakowo- malinowy tort foto
WYKOŃCZENIE:Żelatynę rozpuszczamy w około 1/3 szklanki wody. Delikatnie studzimy.
Schłodzoną śmietankę ubijamy. Ubitą słodzimy do smaku. Na koniec wlewamy ciepłą żelatynę. Po dokładnym zmiksowaniu śmietankę wylewamy na zastygnięty torcik. Obtaczamy nią całe ciasto. Na wierzchu tortu powinna być grubsza warstwa śmietanki w porównaniu z bokami.
Ciasto szpinakowe rozkruszamy w dłoniach i posypujemy nim torcik. Na wierzchu układamy maliny. Torcik ponownie wstawiamy do chłodu. Po około 30 minutach można kroić:).
Jadwiga/Jaga85
Maliny możemy zastąpić innymi owocami. Idealnie pasuje tutaj także truskawka

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Madzai 15.06.2017 00:18
efektownie wygląda
Barbara13 15.12.2015 23:42
świetny torcik
Janina 15.12.2015 22:22
Ciekawe smaki;))
Monika-twin 15.12.2015 21:13
fajny tort.
gusia1000 15.12.2015 21:11
Wspaniały tort.
Wiesława1 15.12.2015 15:55
Przepysznie wygląda
ania2610 15.12.2015 12:22
wygląda przepięknie!
berys18 15.12.2015 10:44
wspaniały tort
Ewelina1991 15.12.2015 09:57
interesujący przepis
Anna169Hosz 15.12.2015 09:42
Wygląda i na pewno smakuje fantastycznie:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat