Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szpinakowo makaronowy torcik z tofu

4.0
(21)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron spaghetti 350 gram
jaja 3 sztuka
mleko 3,2% 130 ml
czosnek 3 ząki
liście szpianku mrożonego 250 gram
sól, pieprz 1 do smaku
olej rzepakowy 1 do smaku
krewetka koktajlowa 7 sztuk
cebula czerwona 1 sztuka
papryczki chili minio 5 sztuk
oliwki czarne 5 sztuk
papryka czerwona 1/2 sztuki
pietruszka natka 5 gałazek
Bazylia suszona Prymat 1/2 łyżeczki
cukinia 1 sztuka
pomidorki koktajlowe żółte 6 sztuk
tofu 1/2 (wędzone)
ser gouda 4 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Szpinakowo makaronowy torcik z tofu

Kroki postępowania

1
Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie. Przecedzam i przelewam zimną wodą. Krewetki odmrażam, wkładam do miseczki dodaję 1 łyżkę oleju, sól, pieprz, bazylię i marynuję. Można to zrobić wcześniej. Do miski wbijam jajka, dodaję ser start, sól, pieprz, dwa ząbki czosnku sprasowane. Całość mieszam.
Krok 1 - Szpinakowo makaronowy torcik z tofu foto
2
Formę okrągłą średnica 25 cm, smaruję i wykładam do niej makaron ugotowany. Szpinak, przesmażam na patelni na odrobinie oleju, można podlać trochę wodą, doprawiam solą, pieprzem, czosnkiem jeden ząbek. Szpinak dodaję do makaronu i mieszam go w formie. Całość zalewam masą jajeczną.
Krok 2 - Szpinakowo makaronowy torcik z tofu foto
3
Wstawiam do piekarnika na temp 180 stopni 10 minut. Z cebuli wycinam kwiatki, które układam na torcie po podpieczeniu. W środek każdego kwiata wkładam oliwkę czarną i małe papryczki chili. Cukinię kroję na cienkie plastry, nakłuwam je na wykałaczki na przemian z kawałkami tofu, i pomidorkiem żółtym. Z papryki czerwonej wycinam serca. Dodaję krewetki, kawałki pozostałego tofu. Torcik wkładam ponownie do piekarnika na około 15 minut żeby warzywa dopiekły się. Przed podaniem dekoruję pietruszką.
Krok 3 - Szpinakowo makaronowy torcik z tofu foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ada.la 28.01.2014 13:25
super danie
pierniczkowo 27.01.2014 11:10
mega apetyczne :)
miszelka 27.01.2014 10:52
super się prezentuje :)
Łucja 26.01.2014 22:28
ale pyszności :) muszę zrobić :D
Christopher 26.01.2014 19:55
Ale się pięknie napracowałaś,a ja za tofu nie przepadam.
artur7 26.01.2014 18:13
ladna kompozycja smakow
Romanowka 26.01.2014 17:22
rewelacyjnie wygląda, super pomysł!
Mysiunia 26.01.2014 16:22
wygląda super :)
treonina 26.01.2014 15:35
bardzo ciekawy przepis
Barbara13 26.01.2014 15:34
apetycznie się prezentuje i zapewne taki jest
Piter 31 26.01.2014 15:28
Wygląda rewelacyjnie.
Ankha 26.01.2014 15:12
Jak apetycznie, tyle tu smaków
gosia56 26.01.2014 15:01
super torcik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak