Szpinakowo makaronowy torcik z tofu

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron spaghetti

    350 gram
  • jaja

    3 sztuka
  • mleko 3,2%

    130 ml
  • czosnek

    3 ząki
  • liście szpianku mrożonego

    250 gram
  • sól, pieprz

    1 do smaku
  • olej rzepakowy

    1 do smaku
  • krewetka koktajlowa

    7 sztuk
  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • papryczki chili minio

    5 sztuk
  • oliwki czarne

    5 sztuk
  • papryka czerwona

    1/2 sztuki
  • pietruszka natka

    5 gałazek
  • BAZYLIA SUSZONA

    1/2 łyżeczki
  • cukinia

    1 sztuka
  • pomidorki koktajlowe żółte

    6 sztuk
  • tofu

    1/2 (wędzone)
  • ser gouda

    4 (tarty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Szpinakowo makaronowy torcik z tofu foto
Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie. Przecedzam i przelewam zimną wodą. Krewetki odmrażam, wkładam do miseczki dodaję 1 łyżkę oleju, sól, pieprz, bazylię i marynuję. Można to zrobić wcześniej. Do miski wbijam jajka, dodaję ser start, sól, pieprz, dwa ząbki czosnku sprasowane. Całość mieszam.
Krok 2 - Szpinakowo makaronowy torcik z tofu foto
Formę okrągłą średnica 25 cm, smaruję i wykładam do niej makaron ugotowany. Szpinak, przesmażam na patelni na odrobinie oleju, można podlać trochę wodą, doprawiam solą, pieprzem, czosnkiem jeden ząbek. Szpinak dodaję do makaronu i mieszam go w formie. Całość zalewam masą jajeczną.
Krok 3 - Szpinakowo makaronowy torcik z tofu foto
Wstawiam do piekarnika na temp 180 stopni 10 minut. Z cebuli wycinam kwiatki, które układam na torcie po podpieczeniu. W środek każdego kwiata wkładam oliwkę czarną i małe papryczki chili. Cukinię kroję na cienkie plastry, nakłuwam je na wykałaczki na przemian z kawałkami tofu, i pomidorkiem żółtym. Z papryki czerwonej wycinam serca. Dodaję krewetki, kawałki pozostałego tofu. Torcik wkładam ponownie do piekarnika na około 15 minut żeby warzywa dopiekły się. Przed podaniem dekoruję pietruszką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ada.la 28.01.2014 13:25
super danie
pierniczkowo 27.01.2014 11:10
mega apetyczne :)
miszelka 27.01.2014 10:52
super się prezentuje :)
Łucja 26.01.2014 22:28
ale pyszności :) muszę zrobić :D
Christopher 26.01.2014 19:55
Ale się pięknie napracowałaś,a ja za tofu nie przepadam.
artur7 26.01.2014 18:13
ladna kompozycja smakow
Romanowka 26.01.2014 17:22
rewelacyjnie wygląda, super pomysł!
Mysiunia 26.01.2014 16:22
wygląda super :)
treonina 26.01.2014 15:35
bardzo ciekawy przepis
Barbara13 26.01.2014 15:34
apetycznie się prezentuje i zapewne taki jest

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat