Szpinakowo – czosnkowy strudel z indykiem i gorgonzolą

Szpinakowo – czosnkowy strudel z indykiem i gorgonzolą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron lasagne

    10 szt
  • filet z indyka

    100 g
  • świeży szpinak

    500 g
  • ser gorgonzola

    100 g
  • jogurt naturalny

    2 łyżki
  • prawdziwe masło

    4 łyżki
  • czosnek

    4 ząbki
  • sól

    1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa Prymat mielona

    1 szczypta
  • czosnek niedźwiedzi 

    1 łyżeczka
  • pieprz czarny mielony

    1 szczypta
  • oliwa

    125 ml
  • papryka ostra mielona

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Filety z indyka oczyszczamy , kroimy w niewielką kostkę , wkładamy do miski.

Posypujemy solą , pieprzem , ostrą papryką i zmiażdżonym 1 ząbkiem czosnku.

Zalewamy jogurtem , dokładnie mieszamy zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki.

Makaron lasagne gotujemy w osolonej wodzie , odcedzamy i wyciągamy na stolnicę układając w 2 rzędach prostokąt , tak , by jeden płat zachodził na drugi – tworzymy 1 duży prostokątny płat.

Zostawiamy na stolnicy do ” sklejenia ” , przykryte lekko nawilżoną ściereczką.

Na patelni rozgrzewamy oliwę , dodajemy pokrojony w cieniutkie plasterki pozostały czosnek i ciągle mieszając podsmażamy – uważamy , by czosnek się nie przypalił, gdyż danie będzie trzeba zacząć od nowa.

Wkładamy zamarynowane mięso i na średnim ogniu podsmażamy do miękkości – uważajmy , by nie spiec za bardzo , gdyż indyk zrobi się suchy.

Dodajemy oczyszczony , grubo posiekany szpinak , 2 łyżki masła i przesmażamy do momentu aż szpinak zwiędnie.

Doprawiamy do smaku solą , pieprzem oraz gałką muszkatałową.

Wrzucamy pokrojoną gorgonzolę i kilkanaście sekund podgrzewamy – ser ma się tylko delikatnie zacząć topic – absolutnie nie może się zagotować.

Przygotowany farsz wyciągamy na makaronowy płat z lasagne.

Rozprowadzamy po całości ( zostawiając boki ciasta puste ).

2 przeciwległe boki ( lewy i prawy ) zakładamy do wewnątrz , a następnie od dołu zawijamy delikatnie do góry tworząc roladę / strudel.


Robimy to naprawdę delikatnie uważając , by nie przerwać ciasta.

Przygotowany strudel wkładamy do niewielkiej , natłuszczonej i obsypanej bułka tartą formy do keksa.

Posypujemy kawałkami pozostałego masła.

Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika i zapiekamy przez ok. 20-25 minut.

Podajemy gorące posypane czosnkiem niedźwiedzim.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Christopher

29.10.2013 17:03
Interesujący ten wytrawny strudel.

kokoszka

29.10.2013 11:34
pysznie wyglada

Aleksandra/Olcia

29.10.2013 10:42
o zjadłabym

Smaczna_B

29.10.2013 09:47
super danie

bietka

29.10.2013 09:34
ciekawy pomysł

matesko

29.10.2013 09:15
apetycznie wygląda

Krzysztof15

29.10.2013 09:15
bardzo pyszny

Konczi

29.10.2013 08:45
świetnie zaprezentowane

2milutka

29.10.2013 08:35
wyśmienite danie

Ania321

29.10.2013 08:35
ale pyszności :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat