Szpinakowa przekąska

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • jajko

    1
  • drożdże świeże

    15 g
  • sól

  • siemię lniane

    3 łyżki
  • ząbki czosnku

    1
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

  • woda ciepła

    1/2 l
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Szpinakowa przekąska  foto
Do dużego naczynia dajemy drożdże , mąkę pszenną , ciepłą wodę , sól oraz zioła prowansalskie. Dokładnie wszystko mieszamy do powstania masy. Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 30-40 minut.
Krok 2 - Szpinakowa przekąska  foto
Szpinak opłukać pod bieżącą wodą. Ząbki czosnku pokroić na mniejsze kawałki. Dać na rozgrzaną patelnię czosnek oraz szpinak i podsmażyć na małym ogniu około 3 minuty .
Krok 3 - Szpinakowa przekąska  foto
Z wyrośniętego ciasta wykrawać szklanką koła. Na ciasto dajemy po jednej łyżce podsmażonego szpinaku.
Krok 4 - Szpinakowa przekąska  foto
Gotowe składamy i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
Krok 5 - Szpinakowa przekąska  foto
Gotowe dajemy na wysmarowaną blaszkę . Rozkłóconym jajkiem smarujemy wierzch ciasta następnie posypujemy siemieniem lnianym. Gotowe wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180-190 stopni i pieczemy około 30 minut.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Marta Ryżek-Kalkowska 10.10.2016 12:07
smaczna propozycja.
Ela15 24.07.2016 13:30
fajna przekąska
Bernadeta1 10.06.2016 19:43
chętnie bym zjadła
jagoda5913 10.06.2016 12:22
super pomysł
pestka 10.06.2016 10:52
bardzo fajna przekąska- jak dla mnie bo lubię szpinak
ilka01 10.06.2016 10:38
super przepis :)
Ewelina1991 10.06.2016 09:26
fajna przekąska

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat