Szparagi zielone smażone z czosnkiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szparagi zielone

    1/2 kg
  • oliwa

    2-3 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • czosnek

    2-3 ząbki
  • masło

    2-3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Szparagi zielone smażone z czosnkiem foto
Szparagi umyć, osączyć, obłamać im zdrewniałe końcówki.
Krok 2 - Szparagi zielone smażone z czosnkiem foto
Na patelni rozgrzać oliwę, obsmażyć szparagi, posolić.
Krok 3 - Szparagi zielone smażone z czosnkiem foto
Podlać gorącą wodą (nie powinna sięgać wyżej, niż do połowy szparagów), nakryć pokrywką i poddusić 3-4 minuty - odkryć, dodać wyciśnięty czosnek, wymieszać i odparować
Krok 4 - Szparagi zielone smażone z czosnkiem foto
Na koniec dodać masło i mieszać do rozpuszczenia i lekkiego zrumienienia.
Krok 5 - Szparagi zielone smażone z czosnkiem foto
Podawać z ziemniakami i koperkiem (świetnie pasuje też jajko sadzone) lub jako dodatek do ziemniaków z sosem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Habibi 15.05.2014 13:57
zielone szparagi są błyskawiczne w przygotowaniu, nie wymagają gotowania i są znacznie zdrowsze od białych :)
olkaaa 11.05.2014 11:30
po prostu uwielbiam
magda1976 08.05.2014 12:00
aż ślinka cieknie!
Magula 05.05.2014 09:54
Mniam pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat