Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szparagi zapiekane z dorszem pod pierzynką z pesto z sosem na bazie fety

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szparagi pęczek
pietruszka natka
skórka z cytryny
otręby owsiane łyżka
oliwa
sól
pieprz
feta 2 łyżki
jogurt naturalny 2 gęsty

Przepis i sposób przygotowania na: Szparagi zapiekane z dorszem pod pierzynką z pesto z sosem na bazie fety

Sposób na szparagi:
Składniki:
· pęczek szparagów
· duża garść drobno posiekanej pietruszki
· skórka otarta z jednej cytryny
· odrobina świeżo startego imbiru
· łyżka otrąb owsianych
· łyżka oliwy
· sól do smaku
Szparagi przekładamy do naczynia żaroodpornego (tych zielonych nie trzeba obierać, wystarczy odłamać jedynie zdrewniałą część). Dodajemy do nich łyżkę oliwy i sól do smaku, posiekaną pietruszkę, skórkę z cytryny oraz starty imbir. Posypujemy łyżką otrąb owsianych. Dobrze mieszamy. Wstawiamy do piekarnika- funkcja termoobieg 180 stopni, 20-25 minut.
Sos do szparagów:
Składniki:
· 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
· 2 łyżki fety light
· szczypta soli
· duża szczypta posiekanej pietruszki
Składniki dokładnie mieszamy (do rozdrobnienia sera świetnie nadaje się zwykły widelec) i przekładamy do miseczki.
Dorsz pod pierzynką z pesto z pistacji i suszonych pomidorów
Dorsza ze skórką pieprzymy i solimy, dzielimy na zgrabne kawałki. Pieczemy w brytfance w piekarniku- funkcja termoobieg, 180 stopni, 20-25 minut - w zależności od wielkości kawałków. Należy uważać, żeby nie wysuszyć ryby.
Przygotowujemy pistacjowe pesto- przepis znajdziecie w moich przepisach lub pod linkiem http://fully-flavoured.blogspot.com/2013/06/pistacjowe-pesto.html
Na upieczonego dorsza wykładamy pesto. Podajemy ze szparagami i sosem z sera feta.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

foczka-ks 20.05.2015 08:06
ale smaczna uczta
Klausia 03.05.2014 20:28
danie na czasie :)
Mniam 24.09.2013 09:15
To musi być przepyszne.
Pomocnik 23.09.2013 17:05
Uwielbiam szparagi, Twoim wykonaniu bardzo kuszące ;)
adelajda 23.09.2013 16:41
przepis jak dla mnie :)
Jadwiga/Jaga85 23.09.2013 16:33
Zapowiada się pysznie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak