Szparagi z parmezanem w szynce parmeńskiej

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szparagi zielone

    500 g
  • szynka parmeńska

    100 g
  • parmezan starty

    50 g
  • oliwa

    3 łyżki
  • ząbki czosnku

    2 szt
  • sok z cytryny

    2 łyżeczki
  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Szparagi z parmezanem w szynce parmeńskiej foto
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni.
Zielone szparagi myjemy, osuszamy i odłamujemy zdrewniałe/stwardniałe końce – zielonych szparagów nie trzeba obierać!
Krok 2 - Szparagi z parmezanem w szynce parmeńskiej foto
W miseczce łączymy oliwę z cytryną i przeciśniętym czosnkiem, mieszamy. Oliwą delikatnie smarujemy szparagi i posypujemy solą. Szparagi obtaczamy w parmezanie i po 5-6 sztuk owijamy w 1-2 plasterki szynki parmeńskiej.
Krok 3 - Szparagi z parmezanem w szynce parmeńskiej foto
Tak przygotowane szparagi zapiekamy ok. 15-20 minut.
Podajemy ciepłe.
Ja szparagi zaserwowałam z grillowanymi pomidorkami i jajkiem na miękko.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
cukiereczek 28.04.2016 16:37
idealny dodatek do obiadu i nie tylko
Janina 28.04.2016 15:39
Pysznie podane;))
Maridka19 28.04.2016 14:59
Uwielbiam tak podane szparagi :)
Justi2401 28.04.2016 14:51
Uwielbiam szparagi w każdej postaci :)
Konczi 28.04.2016 13:52
to musi być pyszne !
kuchcik89 28.04.2016 12:51
aż przyszła mi chęć na szparagi, mega apetycznie!
Madzai 28.04.2016 12:46
Muszą być pyszne :)
Róża1 28.04.2016 11:23
uwielbiam takie :-)
noninka77 28.04.2016 10:25
Pysznie wyglądają :)
Franciszek 28.04.2016 09:58
smaczne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat