Green curry

Green curry

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Zielona pasta curry

  • papryczka chili

    3 szt. (zielone)
  • trawa cytrynowa

    2 szt.
  • galangal

    35 g
  • liść kafiru

    10 szt.
  • czosnek

    2 ząbki
  • cebulka

    2 szt. (młoda)
  • kmin rzymski

    1 łyżeczka
  • kolendra

    1 garść (natka)
  • kolendra cała

    1 łyżeczka
  • pasta krewetkowa

    1/4 łyżeczki

Lista składników

  • olej arachidowy

    1 łyżka
  • pasta curry

    2 łyżki
  • krewetki

    250 g
  • mleko kokosowe

    200 ml
  • cukinia

    1 szt.
  • fasolka szparagowa

    100 g
  • szparagi zielone

    5 szt.
  • pieczarki

    5 szt.
  • sos sojowy

    20 ml
  • sos rybny

    10 ml
  • kapusta pak choi

    1/2 glówki
  • zielona cebulka

    4 łyżki
  • sól morska

Dodatki

  • ryż jaśminowy

    100 g

Dekoracja

  • orzechy nerkowca

    10 szt.
  • kolendra

    kilka listków
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki pasty włożyć do blendera i zmielić na gładką masę. Na patelni rozgrzewamy olej arachidowy i dodajemy do niego 2 łyżki zielonej pasty curry. Ważne jest żeby pasta puściła swoje smaki i aromaty. Następnie dodajemy surowe krewetki i zalewamy wszystko mlekiem kokosowym.

Kiedy krewetki zaczną zmieniać kolor, do zielonego curry dodajemy warzywa: pokrojoną w grube talarki cukinię, fasolkę szparagową, ćwiartki pieczarek i szparagi. Warzyw nie gotujemy zbyt długo, ponieważ chcemy żeby dalej były chrupiące.

Następnie doprawiamy całość sosem rybnym, sosem sojowym oraz solą morską. Na tym etapie możemy też dodać więcej zielonej pasty curry jeśli wolimy ostrzejszy smak. Kiedy mleko kokosowe lekko się zredukuje dodajemy przekrojoną kapustę pak choi i zielona cebulkę.

Tak przygotowane Green curry podajemy z ryżem jaśminowym i dekorujemy listkami świeżej kolendry oraz orzechami nerkowca.
Smacznego!
Doradca Smaku
Tak przygotowaną pastę curry możesz włożyć do słoika, zalać olejem kokosowym i przechowywać w lodówce przez około miesiąc.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bertpvd

03.07.2017 11:56
wspaniały przepis

Ania321

30.06.2017 15:34
bardzo apetyczne danie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat