Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Green curry

4.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Azjatyckie zielone curry, to wyjątkowo aromatyczna potrawa! Połączenie mleczka kokosowego, kolendry, trawy cytrynowej i orientalnych przypraw. Doskonale smakuje z krewetkami i ryżem jaśminowym.

Składniki:

Zielona pasta curry

papryczka chili 3 szt. (zielone)
trawa cytrynowa 2 szt.
galangal 35 g
liść kafiru 10 szt.
czosnek 2 ząbki
cebulka 2 szt. (młoda)
Kmin rzymski mielony Prymat 1 łyżeczka
kolendra 1 garść (natka)
Kolendra cała Prymat 1 łyżeczka
pasta krewetkowa 1/4 łyżeczki

Lista składników

olej arachidowy 1 łyżka
pasta curry 2 łyżki
krewetki 250 g
mleko kokosowe 200 ml
cukinia 1 szt.
fasolka szparagowa 100 g
szparagi zielone 5 szt.
pieczarki 5 szt.
sos sojowy 20 ml
sos rybny 10 ml
kapusta pak choi 1/2 glówki
zielona cebulka 4 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Dodatki

ryż jaśminowy 100 g

Dekoracja

orzechy nerkowca 10 szt.
kolendra kilka listków

Porada

Tak przygotowaną pastę curry możesz włożyć do słoika, zalać olejem kokosowym i przechowywać w lodówce przez około miesiąc.

Przepis i sposób przygotowania na: Green curry

Wszystkie składniki pasty włożyć do blendera i zmielić na gładką masę. Na patelni rozgrzewamy olej arachidowy i dodajemy do niego 2 łyżki zielonej pasty curry. Ważne jest żeby pasta puściła swoje smaki i aromaty. Następnie dodajemy surowe krewetki i zalewamy wszystko mlekiem kokosowym.

Kiedy krewetki zaczną zmieniać kolor, do zielonego curry dodajemy warzywa: pokrojoną w grube talarki cukinię, fasolkę szparagową, ćwiartki pieczarek i szparagi. Warzyw nie gotujemy zbyt długo, ponieważ chcemy żeby dalej były chrupiące.

Następnie doprawiamy całość sosem rybnym, sosem sojowym oraz solą morską. Na tym etapie możemy też dodać więcej zielonej pasty curry jeśli wolimy ostrzejszy smak. Kiedy mleko kokosowe lekko się zredukuje dodajemy przekrojoną kapustę pak choi i zielona cebulkę.

Tak przygotowane Green curry podajemy z ryżem jaśminowym i dekorujemy listkami świeżej kolendry oraz orzechami nerkowca.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bertpvd 03.07.2017 11:56
wspaniały przepis
Ania321 30.06.2017 15:34
bardzo apetyczne danie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak