Szparagi w sosie beszamelowym

Szparagi w sosie beszamelowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szparagi białe

    1 pęczek
  • szparagi zielone

    1 pęczek
  • sól

    1 szczypta
  • cukier

    1 szczypta
  • mleko

    1 szklanka
  • masł

    1 łyżka
  • sok z cytryny

    2 łyżeczki
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • gałka muszkatołowa Prymat

    1 szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Szparagi w sosie beszamelowym

Sos: 1 szklanka mleka, 1 łyżka masła, 2 łyżeczki soku z cytryny, 1 łyżka mąki pszennej szczypta gałki muszkatołowej Prymat, sól, pieprz czarny mielony Prymat

Szparagi obrać, opłukać, odciąć łykowatą dolną część pędu. Ugotować na stojąco w lekko posolonej i posłodzonej wodzie. Odcedzić, na chwilę zanurzyć w zimnej wodzie i pokroić na trzycentymetrowe kawałki.

Przygotować sos: masło roztopić, wymieszać z mąką, lekko podsmażyć, nie rumienić, porcjami wlewać zimne mleko i mieszając gotować na małym ogniu 5-7 minut. Sos przyprawić solą, pieprzem czarnym mielonym i sokiem z cytryny.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

szajba2 16.01.2011 19:02
coś okropnego
Barbara55 28.08.2010 12:11
szparagów nie lubię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat