Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
gniazda
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
szparagi białe
1 pęczek -
szparagi zielone
1 pęczek -
sól
1 szczypta -
cukier
1 szczypta -
mleko
1 szklanka -
masł
1 łyżka -
sok z cytryny
2 łyżeczki -
mąka pszenna
1 łyżka -
gałka muszkatołowa Prymat
1 szczypta -
Pieprz czarny mielony Prymat
1 szczypta
Przepis i sposób przygotowania Szparagi w sosie beszamelowym
Szparagi obrać, opłukać, odciąć łykowatą dolną część pędu. Ugotować na stojąco w lekko posolonej i posłodzonej wodzie. Odcedzić, na chwilę zanurzyć w zimnej wodzie i pokroić na trzycentymetrowe kawałki.
Przygotować sos: masło roztopić, wymieszać z mąką, lekko podsmażyć, nie rumienić, porcjami wlewać zimne mleko i mieszając gotować na małym ogniu 5-7 minut. Sos przyprawić solą, pieprzem czarnym mielonym i sokiem z cytryny.
Komentarze (2)