Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Szparagi w sosie beszamelowym

4.6
(8)
Czas
Czas: 45 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Sos beszamelowy do szparagów to doskonałe uzupełnienie ich delikatnego smaku. Przygotuj to danie na kolację lub jako dodatek do obiadu. 

Składniki:

szparagi białe
1 pęczek
szparagi zielone
1 pęczek
sól
1 szczypta
Sklep Prymat
cukier
1 szczypta
mleko
1 szklanka
masł
1 łyżka
sok z cytryny
2 łyżeczki
mąka pszenna
1 łyżka
gałka muszkatołowa Prymat
1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat
1 szczypta
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Szparagi w sosie beszamelowym

Jak przygotować sos beszamelowy do szparagów? To bardzo proste. Postępuj zgodnie z przepisem, a uzyskasz pyszne danie, które będzie fajną propozycją na kolację.

Możesz bawić się smakiem beszamelu do szparagów, dodając do niego np. ser, zioła lub czosnek. Polecam!

Sos: 1 szklanka mleka, 1 łyżka masła, 2 łyżeczki soku z cytryny, 1 łyżka mąki pszennej szczypta gałki muszkatołowej Prymat, sól, pieprz czarny mielony Prymat

Szparagi obrać, opłukać, odciąć łykowatą dolną część pędu. Ugotować na stojąco w lekko posolonej i posłodzonej wodzie. Odcedzić, na chwilę zanurzyć w zimnej wodzie i pokroić na trzycentymetrowe kawałki.

Przygotować sos: masło roztopić, wymieszać z mąką, lekko podsmażyć, nie rumienić, porcjami wlewać zimne mleko i mieszając gotować na małym ogniu 5-7 minut. Sos przyprawić solą, pieprzem czarnym mielonym i sokiem z cytryny.

A może skusisz się na: sos beszamelowy do lazanii lub sos beszamelowy z serem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

szajba2 16.01.2011 19:02
coś okropnego
Barbara55 28.08.2010 12:11
szparagów nie lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak