Szparagi w cieście francuskim.

Szparagi w cieście francuskim.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • szparagi białe

    50 dag
  • szynka gotowana

    3 plastry
  • mozzarella w bloku

    10 dag
  • ciasto francuskie

    0,5 rolki
  • sól

  • cukier

  • zioła prowansalskie

  • jajko

    1 szt
  • sezam czarny

Sos

  • ząbek czosnku

    1 szt
  • majonez

    1 łyżka
  • curry

  • koperek

  • sok z cytryny

  • przyprawa do potraw Kucharek

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Szparagi w cieście francuskim. foto
Zrobić sos. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z majonezem, koperkiem, sokiem z cytryny, curry i dodać odrobinę Kucharka.
Szparagi obrać, obgotować w wodzie z solą i cukrem.
Krok 2 - Szparagi w cieście francuskim. foto
Plastry szynki lekko posmarować sosem czosnkowym
Krok 3 - Szparagi w cieście francuskim. foto
i posypać startą mozzarellą.
Krok 4 - Szparagi w cieście francuskim. foto
Na każdym plastrze położyć 2 - 3 szparagi i całość zawinąć w szynkę.
Krok 5 - Szparagi w cieście francuskim. foto
Z ciasta francuskiego wyciąć radełkiem paski i owinąć nimi szynkę.
Ułożyć w naczyniu do zapiekania, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać uprażonym czarnym sezamem
Krok 6 - Szparagi w cieście francuskim. foto
i wstawić do gorącego 190 oC piekarnika na 15 minut.
Krok 7 - Szparagi w cieście francuskim. foto
Podawać z dodatkiem sosu czosnkowego, lub bez.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (22)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

magduś83

21.06.2014 10:35
wyglądają rewelacyjnie

sylwia_sl

20.06.2014 20:53
przepis zabrany :)

Kuchenka

20.06.2014 12:00
bardzo kuszące danie, i świetna propozycja podania ;)

migotka28

19.06.2014 22:24
cudnie wyglądają az ślinka leci

wyattearp

19.06.2014 17:45
super musi skalować

Malinka

19.06.2014 16:36
Bardzo, ale to bardzo nabrałam ochoty na takie pyszności, super!

Maria 70

19.06.2014 16:34
Wygląd bardzo zachęcający.

ZEWA

19.06.2014 15:09
Też takie robię ale bez sezamu pycha są.

Agata3

19.06.2014 15:00
bardzo smaczne:)

Anna133

19.06.2014 14:48
widzę ,że u ciebie sezon na szparagi w pełni a u mnie truskawki rządzą ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat