Szparagi w cieście francuskim z suszonymi pomidorami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szparagi białe

    6 szt
  • ciasto francuskie

    1 op
  • suszone pomidory

    6 szt
  • parówki

    3 szt
  • ser żółty

    6 plasterków
  • woda

  • żółtko jajek

  • bulion

    1 kostka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szparagi obieramy na całej długości, związujemy sznureczkiem i przekładamy do garnka (najlepiej dość wysokiego) Zalawamy wcześniej przygotowanym bulionem z kostki tak aby szparagi prawie w całości były zanurzone. Gotujemy ok. 4 minut.
W tym czasie ciasto francuskie kroimy na 6 częsci i na każdej z nich układamy plasterek suszonego pomidora oraz zawinete w plasterek sera szparagi wraz z 1/2 parówki. Całośc zwijamy w rulonik i smarujemy roztrzepanym żółtkiem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15 minut w temp. 180 stopni aż ciasto ładnie wyrośnie.
Proponuje podawać odrazu po wyjęciu z piekarnika z dodatkiem czerwonego i zielonego pesto.
Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat